Islamisté prchají ze Somálska. Prohráli

man, Reuters
1. 1. 2007 16:48
Mogadišo - Islámští radikálové ztratili v boji se somálskými vládními silami a etiopskou armádou poslední opěrný bod: město Kismayo. Utíkají do Keni.
Etiopští vojáci v Mogadišu.
Etiopští vojáci v Mogadišu. | Foto: Reuters

Svaz islámských soudů ovládal velkou část Somálska od léta, ale jeho panování ukončila invaze etiopských vojáků. Ti ve čtvrtek vytlačili islamisty z metropole Mogadiša a postupují dále na jih.

Za podpory etiopských zbraní se tak ujímá moci přechodná vláda, vytvořená před dvěma lety v exilu. Nový premiér Muhammad Gedi slibuje, že ukončí anarchii a chaos v zemi a ozbrojení veškeré gangy a milice.

Propojení s Al-Káidou

Somálští islamisté měli ve svých řadách několik lidí, spojených s organizací Al-Káida.  USA tvrdí, že mezi lidmi, kteří prchají do Keni jsou i teroristé, kteří se podíleli na útocích proti americkým velvyslanectvím v Nairobi a Dáresalámu v roce 1998.

Mrtvý voják Svazu islámských soudů u města Baidoa na jihu země.
Mrtvý voják Svazu islámských soudů u města Baidoa na jihu země. | Foto: Reuters

Nová somálská vláda chce tyto lidi dopadnout a předat je Spojeným státům. U jihosomálského pobřeží hlídkují americké lodě, aby zadržely všechny, kteří se pokusí utéci přes Indický oceán.

Nad oblastí také v nízké výšce přelétávají etiopská letadla.

Někteří svědci tvrdí, že islamisté míří do hornatého a těžko přístupného regionu Buur Gaabo na somálsko-keňských hranicích a odtud chtějí vést cosi jako partyzánkou válku podobně jako Taliban v Afghánistánu.

Do Mogadiša proudí policisté 

Nová vláda se mezitím snaží obnovit v Mogadišu pořádek poté, co davy lidí začaly rabovat obchody a skladiště. Rozkradli zásoby potravin a také mnoho zbraní.

Na klid má dohlédnout více než tisíc policistů. Povede je generál Muhammad Hasan Loján, který se vrátil z emigrace v Nizozemsku.

"Náš úspěch a to, zda se nám podaří obnovit v somálsku zákonnost, závisí v prvé řadě na situaci v Mogadišu," řekl agentuře Reuters krátce po příjezdu do města.

Vláda a etiopské vojáky vítal jásot značné části místního obyvatelstva, protože islamisté zde nebyli příliš populární.

Dvanáctiletí vojáci

Déle než týden trvající konflikt si vyžádal stovky životů, tisíce lidí opustily kvůli bojům své domovy.

Mezinárodní organizace OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedla, že na obou stranách bojují se zbraněmi i děti, a to ve věku už od dvanácti let.

Občanská válka v Somálsku vypukla v roce 1991. Země byla od té doby rozdělena na území, ovládaná různými frakcemi, gangy a mafiemi. Statisíce lidí zahynuly během hladomoru v první polovině devadesátých let.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy