Ekoložka chce vysadit miliardu stromů

Roman Staněk
13. 11. 2006 12:54
Nairobi - Chcete taky přidat ruku k dílu a bojovat proti globálnímu oteplování? Teď můžete. Stačí zasadit pár stromů, třeba na zahradě.

Laureátka Nobelovy ceny míru z roku 2004 Wangari Maathai se rozhodla svérázným způsobem bojovat proti globálnímu oteplování. Spustila totiž kampaň, díky níž chce za jeden rok s pomocí obyvatel celé planety vysadit miliardu stromů.

Stihnout vysadit miliardu stromů za rok znamená vysadit jeden strom každých 32 vteřin.

 

Dva miliony pro začátek

První ženská laureátka z Afriky, která Nobelovu cenu obdržela za ekologické aktivity v Keni, tvrdí, že se to může podařit. Ona sama pomocí své organizace Green Belt slíbila, že vysadí dva miliony stromů.

"Známe důvody i různá data o globálním oteplování," říká Maathai. "Ale co je opravdu důležité, je to, co děláme. Zasadit strom dokáže každý."

Její plán podpořil také Program OSN pro životní prostředí pomocí internetové kampaně. Jedná se spíše o symbolické gesto, přesto problém odlesňování je v současné době velmi závažný.

Potřeba je 140x více

Za posledních deset let bylo zničeno 130 milionů hektarů porostu. Aby se takováto velká oblast obnovila, bylo by podle OSN potřeba vysadit 140 miliard nových stromů.

Foto: Green belt

Vědci také upozorňují, že kvůli požárům a vypalování lesů, které musejí ustoupit farmám, se vyprodukuje více emisí skleníkových plynů než při spalování benzínu či nafty v dopravě.

"Jedna věc je strom zasadit, další je postarat se, aby přežil," upozorňuje však Maathai, která založila už v roce 1987 v Keni Stranu zelených, aby tak upozornila na ekologickou krizi v Keni.

Přesto má její akce inspirovat obyčejné lidi, aby se také k ochraně životního prostředí připojili.

Na internetu nabízí návod, jak správně strom zasadit, a jiné užitečné rady. Do dnešního dne lidé přislíbili, že zasadí více než 15 milionů stromů.

Foto: Aktuálně.cz

Připojte se i Vy:

Internetovou kampaň za miliardu stromů naleznete ZDE

Akce byla spuštěna při příležitosti velké konference o změnách klimatu, která se konala v Keni a účastnilo se jí více než 100 zemí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy