Maroko:Tabák nechceme, radši marihuanu

rak, Reuters
19. 10. 2006 0:00
Rabat - Snahy marockého státu a firem o obnovení tabákového průmyslu narazily. Na nejlepších polích roste marihuana.
Pěstování Marihuany je v Maroku podle odhadů až dvěstěkrát výnosnější než pěstování tabáku.
Pěstování Marihuany je v Maroku podle odhadů až dvěstěkrát výnosnější než pěstování tabáku. | Foto: Pierre-Arnaud Chouvy

"Tabák pěstuji naposledy," rozčiluje se Ahmed. Vlastní farmu v údolí Rif a první sklizeň orientálního tabáku už má za sebou. Stejně jako ostatní byl vždy zvyklý na tabák hnědý. Celosvětová poptávka kuřáků ale za poslední roky směřuje jiným směrem - požadují lehčí odrůdy.

Změnit návyky marockých farmářů chce francouzsko-španělská společnost Altadis, která před třemi lety ovládla místní trh s tabákem. Plány jí zatím nevycházejí. Listy, které nedávno Ahmed přivezl z pole, jsou mnohem jemnější, než tradiční hnědá odrůda. Navíc se jim daří jen na některých místech země.

Nespokojenost chudých zemědělců násobí i cena, kterou za kilogram orientálního tabáku dostanou. Necelé tři dolary si šedesátiletý Ahmed podle svých slov vydělával i pouhým pěstováním zeleniny. Jeho trápení jednoduše vysvětluje, proč tolik zemědělců přechází na pěstování úplně jiné rostliny - marihuany.

Tabák vs. Canabis

Pěstování cannabisu je ve srovnání s tabákem náročnější - je potřeba rozsáhlejších polí. Vydělané peníze ale marocké farmáře přesvědčují, že se jim "marihuanový obchod" vyplácí. Za kilogram nezpracovaného hašiše dostanou až dvěstěkrát víc než za stejné množství legálního kuřiva.

Společnost Altadis nikdy neočekávala, že se tabák v údolí Rif uchytí. Farmáře ale zkouší pomalu přesvědčit k tomu, aby hledali alternativní rostliny. Šéf jedné z poboček Altadisu v severním Maroku, Azíz M´Edidi Šejch tvrdí: "Neexistuje srovnání ve výdělku z konopí a ostatních rostlin. Proto jsme v této oblasti neomezili své působení."

Značné středomořské sucho rostlinám konopí příliš nevadí. Nejdůležitější je dostatek slunce.
Značné středomořské sucho rostlinám konopí příliš nevadí. Nejdůležitější je dostatek slunce. | Foto: Pierre-Arnaud Chouvy

Úspěšné prosazování orientálního tabáku je pro Altadis klíčové. Může pomoct při přenášení evropské produkce do Maroka, kde jsou náklady mnohem levnější. Navíc by rychleji získala zpátky necelou miliardu a půl dolarů. Tolik společnost zaplatila při koupi marockého tabákového monopolu.

Pokud se z Maroka stane exportní základna - vydělají i firmy Gauloises Blondes a Fortuna. Stále je trápí ztráty produkce v Řecku a Turecku.

Země na severozápadním cípu Afriky je pátým největším trhem s cigaretami na kontinentu. Sklon k pěstování hnědého tabáku ale způsobil, že produkce této rostliny klesla za poslední roky o více než polovinu.

Canabis má v Maroku tradici

Plán Altadisu je ambiciózní - v Maroku mu ale málokdo věří. Marihuana tam živí až 800 tisíc lidí. Chudé domácnosti si přijdou ročně v přepočtu na 66 tisíc Kč. To je pro ně nezanedbatelná částka. Drogoví baroni bez problému podplácejí regionální úředníky, aby nad jejich živobytím přimhouřili oči.

Ačkoliv Maroko patří mezi největší vývozce tmavě zelené rostliny, ve srovnání se světem tržby nedosahují tak závratných výšek.  Podle odhadů činí zisky zhruba 80 tisíc drogových farem 300 miliónů eur. Globální drogový průmysl má přitom hodnotu asi jedenácti miliard.

Marocké vládě pěstování drog vadí. Vyvíjí proto nejrůznější snahy na jejich potlačení. Masivní kampaň ale na lidi jako je Ahmed příliš nepůsobí. Peněz má málo a jinou práci v okolí nesežene. Příští rok tak s největší pravděpodobností zaseje na svých polích místo orientálního tabáku canabis..

 

 

Právě se děje

Další zprávy