Odpad z Evropy otrávil tisíce Afričanů

Roman Staněk
19. 9. 2006 6:35
Yamoussoukro - Přes 30 000 obyvatel Pobřeží slonoviny má vážné zdravotní problémy poté, co byli přiotráveni odpadem dovezeným z Evropy. Uvnitř:GRAFIKA, GALERIE
Francouzští experti čistí zamořené oblasti na Pobřeží slonoviny
Francouzští experti čistí zamořené oblasti na Pobřeží slonoviny | Foto: Reuters

Zhruba 25 francouzských expertů v ochranných oděvech a maskách už odpad na prvním z mnoha úložišť kolem přístavního města Abidžanu začali likvidovat.

Jako shnilá vajíčka

Poté, co si místní obyvatelé stěžovali na zápach podobný shnilým vajíčkům, který se nesl ulicemi Abidžanu, protesty vyprovokovaly vládu tohoto západoafrického státu k rezignaci.

Ekologická organizace Greenpeace oznámila, že do okolí přístavního města bylo uloženo asi 400 tun nedefinované látky.

Nemocní mají problémy s žaludkem, krvácejí z nosu a trpí respiračními chorobami. "Cítím se velmi špatně, bolí mne v krku i hlava a nemůžu pořádně dýchat," řekl jeden z obyvatelů Abidžanu.

Tip: Experti z Francie čistí zamořené oblasti kolem Abidžanu. Prohlédněte si fotogalerii

Poté co vláda premiéra Charlese Konana Bannyho rezignovala, odborníci to považovali za, na africké poměry, velmi zodpovědný krok. Opozice však tvrdí, že se tím vláda vyhnula odpovědnosti za následky.

Prezident Laurent Gbagbo po deseti dnech jmenoval vládu novou. Mezi novými jsou ministři životního prostředí i dopravy, ti byli za uložení odpadu nejvíce kritizováni.

Rozzlobený dav dokonce vytáhl ministra dopravy z automobilu, surově jej zbil a zapálil jeho automobil.

Foto: Aktuálně.cz

Odpad pochází ze Španělska

Štiplavý odpad obsahující sirovodík byl dovezen panamskou lodí Probo Koala v Panamě do abidžanského přístavu 19. srpna a byl uložen na více než deset úložišť kolem tohoto hustě obydleného města.

Nedostatečně vybavené nemocnice však nebyly na nápor pacientů připraveny, nemají dost rentgenů ani léků. V jedné nemocnici čekaly na ošetření  stovky lidí najednou. Podle lékařů mezi mrtvými bylo i několik dětí.

"Nevíme, co to je a jestli se naše děti dožijí 20 let," uvedl popelář Kouakou Konan, zatímco popíjel palmové víno v chatrči nedaleko skládky.

"Vím o třech těhotných ženách, které žijí tady nedaleko a které přišly o děti. Jedna je ženou mého mladšího bratra."

Protesty proti nezodpovědné vládě v ulicích Abidžanu
Protesty proti nezodpovědné vládě v ulicích Abidžanu | Foto: Reuters

Čištění potrvá několik týdnů

"Bylo nám řečeno, že náklad byl naložen ve španělském přístavu Algeciras, odkud měl putovat do západní Afriky. Pět zemí včetně Nigérie však odmítlo loď přijmout," uvedla Helen Perivier z ekologické organizace Greenpeace agentuře Reuters.

Francouzští specialisté ze skupiny Seche včera začali nebezpečný páchnoucí odpad odstraňovat. To bude podle nich trvat i několik týdnů.

"Technicky to není nic jednoduchého. Musíme být velmi opatrní při manipulaci s takovýmto druhem odpadu," uvedl šéf operace Francois Salbaing pro agenturu Reuters.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Pobřeží Slonoviny

Hlavní město: Yamoussoukro

Počet obyvatel: 17.6 milionů

Rozloha: 322 462 km2

Hlavní jazyky: francouzština, kreolština, akanština a další místní jazyky

Náboženství: sunnitští muslimové, katolíci, animisté, protestanti

Průměrná délka života: 45 let (muži), 47 let (ženy)

Vývozní artikl: kakao, káva, tropické dřeviny, ropa, bavlna, banány, ananas, palmový olej, ryby

HDP na osobu: $840

Internetová doména: .ci

Stopy vedou k nizozemské firmě

Ekologové upozorňují, že chudé země se často stávají cílem pro nebezpečný odpad kvůli málo přísným ekologickým normám a zkorumpovatelnosti místních úředníků.

Holandská Trafigura Beheer B.V., jeden z největších obchodníků s komoditami, měla loď pronajatou, ale tvrdí, že plavidlo vezlo směs "benzínu, vody a leptavých čisticích prostředků".

"Trafigura Beheer B.V. je velmi znepokojena zprávami, co zapříčinilo uložení nákladu lodi Probo Koala ... Stalo se to přesto, že společnost komunikovala s místními orgány a dostala písemné ujištění, že je všechno podle místních zákonů v pořádku," uvedla firma v prohlášení.

Podle zástupců holandského přístavu se loď pokoušela měsíc před vyloděním na Pobřeží slonoviny vyložit toxický odpad také v Amsterdamu. Poté co odmítla zaplatit požadovanou částku za uložení, odplula do Estonska.

Země třetího světa se stávají uložištěm nebezpečného odpadu ze západních zemí často. Před několika měsíci například chtěla Francie rozložit obří toxickou loď v indickém přístavu Alang. Ekologové však varovali, že loď obsahuje nebezpečné látky. Loď nakonec po protestech odplula zpět do Francie. Více ZDE

Politická nestabilita

Přes netradičně zodpovědný přístup vlády odborníci tvrdí, že přišla pro Pobřeží slonoviny v nejméně vhodnou dobu. Největší pěstitel kakaa na světě čelí politické krizi s dlouho odkládanými prezidentskými volbami. Zatím poslední termín v řijnu letošního roku bude zřejmě také odložen.

Rezignace přišla jen den poté, co se znepřátelené frakce rebelů na severu a vlády na jihu po občanské válce mezi léty 2002 a 2003 nedohodly na klíčových bodech ohledně konání voleb.

"To významně prohloubí politickou krizi, protože bylo velmi těžké dosáhnout dohody mezi znesvářenými stranami už o Bannym a jeho vládě," prohlásil jeden západní diplomat.

Foto: Reuters

Kdo za to může?

Státní vyšetřovatel Raymond Tchimou uvedl, že tři lidé napojení na firmu a zodpovědní za vyložení lodi byli zatčeni.

Prezident Národního shromáždění Mamadou Koulibaly obvinil ministra dopravy Innocenta Kobenana Anaku v komentářích zveřejněných v místních novinách z toho, že dostal peněžní úplatek od společnosti, která odpad uložila.

Anaky to však odmítl a uvedl, že on i zaměstnanci ministerstva jednali profesionálně, a popřel jakoukoliv "spoluúčast či laxnost".

Velitel přístavu v Abidžanu zase prohlásil, že jeho zaměstnanci se řídili instrukcemi, a uvedl, že to byl celní úřad, kdo selhal při kontrole během nakládání odpadu do kamionů.

 

Právě se děje

Další zprávy