Súdánu hrozí krize horší než Dárfúr

Red Zah, AFP, ČTK
11. 6. 2006 11:00
Kasala - Povstání a humanitární krize ve vychodosúdánské Kasale hrozí přerůst v podobně dramatickou situaci jako v nedalekém Dárfúru.
Podle jedné studie z loňského roku dosahuje tady na východě Súdánu podvýživa 19 procent a úmrtnost je zde dvakrát větší než v Dárfúru.
Podle jedné studie z loňského roku dosahuje tady na východě Súdánu podvýživa 19 procent a úmrtnost je zde dvakrát větší než v Dárfúru. | Foto: Reuters

Zatímco ale na západě v Dárfúru pracuje řada mezinárodních organizací i novinářů, na zapomenutém pouštním východě Súdánu je jich jen poskrovnu.

Na východě nikdo není

"Nikdo se tady o humanitární záležitosti nestará, proto je tu situace tak žalostná," vysvětluje místní šéf Mezinárodní krizové skupiny (ICG) Suliman Baldo. "Tady na východě prakticky nikdo není," dodává s tím, že "nevládní organizace totiž musejí překonávat značná omezení a restrikce."

Podle jedné studie z loňského roku dosahuje na východě Súdánu podvýživa 19 procent a úmrtnost je zde dvakrát větší než v Dárfúru.

Stejně jako povstalci v Dárfúru i místní rebelové z Východní fronty obviňují Chartúm z opomíjení a diskriminace jejich oblasti. Ve dvou státech na východě země (Kasala a Rudé moře) je na 160.000 přemístěných lidí a přes 170.000 uprchlíků ze sousední Eritreje.

Do uprchlického tábora Toglaj na předměstí Kasaly právě přijela nákladní auta s humanitární pomocí ze Světového potravinového programu (PAM).

Nadšení lidé je vítají a na pozdrav tasí meče. PAM nedávno obnovil dodávky potravinové pomoci do oblasti po dvouměsíčním přerušení, které způsobily různé vládní restrikce. Stejně to ale nestačí, pomoci je tady málo.

Foto: Aktuálně.cz

Naprostý nezájem ze strany státu a chronická chudoba stály za vznikem povstaleckého hnutí, jako je například Kongres Bédžů, který vzešel ze stejnojmenného etnika v roce 1996. Fronta se nejdříve spojila se Súdánskou lidovou osvobozeneckou armádou (SPLA), která uzavřela loni v lednu historickou mírovou smlouvu s režimem prezidenta Umara Bašíra.

Obchodní cesta k Rudému moři

Posléze, v roce 2004, dostala podporu od povstalců z Dárfúru a samotná Východní fronta, složená z etnik Bédžů a Rašajdů, vznikla na východě největšího afrického státu loni v únoru spojením několika povstaleckých skupin. Fronta poté začala více útočit proti vládním silám na severu státu Kasala.

Ve dvou státech na východě země (Kasala a Rudé moře) je na 160.000 přemístěných lidí a přes 170.000 uprchlíků ze sousední Eritreje.
Ve dvou státech na východě země (Kasala a Rudé moře) je na 160.000 přemístěných lidí a přes 170.000 uprchlíků ze sousední Eritreje. | Foto: Reuters

S plánovaným červnovým odzbrojením SPLA, která byla na Východní frontu napojena, panuje v oblasti obava, aby vládní síly nezačaly více potírat místní rebely. Podle humanitárních pracovníků by to odneslo prosté obyvatelstvo a situace by se ještě zhoršila.

Výbuch násilí v této oblasti ale nevyhovuje ani Chartúmu. Východ Súdánu je jedinou cestou, odkud může do země proudit mezinárodní obchod. Kasala totiž leží na ose mezi Chartúmem a největším súdánským přístavem Búr Súdánem.

 

Právě se děje

Další zprávy