Dohoda je tu. Skončí utrpení v Dárfúru?

ČTK, vid, rst
5. 5. 2006 20:28
Abuja/Chartúm - Násilnostmi zmítaný súdánský Dárfúr má naději na mír. Zástupci vlády a největší povstalecké skupiny podepsali mírovou smlouvu.
Ženy v uprchlickém táboře Gaga ve východním Čadu čekají, až budou moci nakrmit své podvýživené děti. Dárfúrští lidé často prchali před boji v sousedním Súdánu i přes hranice
Ženy v uprchlickém táboře Gaga ve východním Čadu čekají, až budou moci nakrmit své podvýživené děti. Dárfúrští lidé často prchali před boji v sousedním Súdánu i přes hranice | Foto: Reuters

Naděje na urovnání sporu, který už si vyžádal život dvou set tisíc lidí, jsou přesto křehké. Dvě zbývající skupiny povstalců v regionu odmítly mírovou dohodu se súdánskou vládou podepsat, a to přes silný tlak, který na ně vyvíjí mezinárodní společenství. Požadují stále větší míru autonomie pro Dárfúr.

Podpisem smlouvy vyvrcholily dva roky jednání, na nichž se podíleli představitelé Africké unie, Spojených států, Británie a Libye.

Spojené státy: Jde o genocidu

Mírová smlouva otevírá možnost obnovit zahraniční pomoc místním obyvatelům, jejichž strádání označuje OSN za největší humanitární katastrofu, která se nyní ve světě odehrává. Spojené státy dokonce nazývají počínání súdánské vlády v Dárfúru genocidou.

Rozhovory měly skončit už uprostřed týdne, ale pro neústupnost rebelů byly prodlouženy o 48 hodin. Původní návrh dohody byl upraven tak, aby více vycházel vstříc vzbouřencům.

USA, Británie a Libye vyslaly do země svoje vyjednávače, aby přiměli rebely ke kompromisům a dohodě. Do nigerijského hlavního města Abuji, kde rozhovory probíhají, přiletěl náměstek americké ministryně zahraničí Robert Zoellick a britský ministr pro mezinárodní rozvoj Hilary Benn.

Statisíce obětí, miliony mimo domov

Ti všichni se spolu s Africkou unií snaží vyřešit konflikt, který v roce 2003 vypukl v Dárfúru poté, co místní rebelové obvinili vládu ze zvýhodňování arabských kmenů vůči nearabskému obyvatelstvu a z vyzbrojování arabských milicí džandžauí.

Od té doby zemřelo ve východním Súdánu na hranicích s Čadem 200 tisíc lidí - hlavně na nemoci a z vyhladovění. Dva miliony obyvatel opustily své domovy.

V Dárfúru zemřelo kvůli podvyživení a v důsledku nemocí 200 tisíc lidí. Celý Súdán navíc trpí suchem
V Dárfúru zemřelo kvůli podvyživení a v důsledku nemocí 200 tisíc lidí. Celý Súdán navíc trpí suchem | Foto: Reuters

Africká unie má v současné době v Súdánu zhruba 7000 vojáků, kteří jsou nasazeni převážně v západní provincii Dárfúr. Tamní situace, kterou generální tajemník OSN Kofi Annan označuje za největší současnou humanitární krizi na světě, se navzdory přítomnosti afrických vojáků stále zhoršuje.

Zvláštní pověřenec OSN pro Súdán Jan Pronk nedávno Radu bezpečnosti informoval o narůstajícím počtu vražd, znásilnění a přepadení v Dárfúru, kde skupiny arabských ozbrojenců terorizují místní černošské obyvatelstvo.

Podle Pronka súdánská vláda tomuto řádění nečinně přihlíží, ba dokonce je i otevřeně podporuje.

 

Právě se děje

Další zprávy