Česko získalo pravomoc rozhodovat o dění v Antarktidě

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
29. 5. 2013 19:25
Uděluje se za významnou vědeckou činnost na kontinentu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: dovolena-exoticka.cz

Praha - Česká republika bude mít nově možnost rozhodovat o dění v Antarktidě. V úterý totiž získala vyšší institucionální postavení, tzv. konzultativní status, který jí takové právo přiznává.

Česko se stalo 29. zemí s takovou pravomocí a skupina států se tak rozšířila po téměř deseti letech.

"Toto plnohodnotné postavení je udělováno pouze státům, které v Antarktidě vyvíjejí podstatnou vědeckou a výzkumnou činnost, jako je vybudování vědecké stanice nebo vyslání vědecké expedice," upozorňuje ministerstvo zahraničí.

Český výzkum Antarktidy se těší mezinárodnímu uznání. Češi ho provádějí od roku 1994 a od roku 2006 dokonce na ostrově Jamese Rosse postavili polární stanici Johanna Gregora Mendela.

V tu chvíli se tak Česko stalo jediným státem, který měl v Antarktidě samostatnou stanici, ale neměl konzultativní status.

"Možnost podílet se na rozhodování ve věci regulace současného využívání světadílu, tak i perspektiv do budoucna je tedy logickým vyústěním dlouhodobých aktivit ČR," vysvětluje ministerstvo.

Antarktida byla "zmezinárodněna" v roce 1959 přijetím Smlouvy o Antarktidě. Byla tak prohlášena za kontinent určený "výhradně pro mírové účely a otevřený svobodnému vědeckému výzkumu v zájmu všeho lidstva".

Dřívější územní nároky, které si činily například Británie, Nový Zéland nebo Chile, jsou po dobu platnosti smlouvy "zmrazeny" a nemohou být prosazovány.

O pravidlech využívání kontinentu rozhoduje mezinárodní společenství právě prostřednictvím států s konzultativním statusem.

Česko tak bude moci rozhodovat o regulaci vědeckého výzkumu, využití jeho výsledků, o správě lidské činnosti v Antarktidě nebo o rozvoji turismu a dalších komerčních aktivit.

 

Právě se děje

Další zprávy