Koncentrace CO2 ve vzduchu prolomila magickou hranici

ČTK ČTK
10. 5. 2013 22:32
Mírou částic CO2 v atmosféře se vracíme do období, kdy ještě neexistovalo lidstvo
Foto: Reuters

Washington - Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překročila poprvé v dějinách lidstva magickou hranici 400 ppm, tedy 400 částic CO2 v milionu částic atmosféry. Vyplývá to ze čtvrtečního měření laboratoře na havajské sopce Mauna Loa.

Takto vysoká koncentrace skleníkového plynu byla v atmosféře naposledy před několika milióny let, kdy ještě po planetě nechodili žádní lidé, napsal server BBC News.

Koncentrace CO2 se na vrcholu havajské sopky kontinuálně měří už 55 let. Před půlstoletím se množství oxidu uhličitého pohybovalo kolem 315 ppm a v posledních desetiletích bez přestávky stoupalo. Na počátku průmyslové revoluce v 19. století se hodnoty pohybovaly kolem 280 ppm.

Stejné množství CO2 jako nyní bylo na Zemi naposledy zhruba před třemi miliony let, v období takzvaného pliocénu. Tehdy v Arktidě nebyl žádný led, v prostoru dnešní sahary byla savana a hladiny moří byly asi o 40 metrů výše než v současnosti, napsal deník The Guardian.

Skleníkové plyny jsou podle převažujícího vědeckého názoru odpovědné za globální oteplování. Ze 63 procent se na něm podle vědců podílí CO2, podstatný vliv ale mají i oxidy dusíku nebo metan.

 

Právě se děje

Další zprávy