Vědci: Klimatické změny jsou horší, než se čekalo

ČTK ČTK
5. 8. 2012 16:50
Podle Jamese Hansena důsledky klimatických změn pociťujeme již v současnosti
Foto: Reuters

Washington - Změna klimatu je realitou a její důsledky jsou ještě horší, než se dosud předpokládalo.

Vyplývá to z nové analýzy teplot z celého světě za posledních šedesát let.

Výsledky studie týmu Jamese Hansena z Kolumbijské univerzity v New Yorku o víkendu zveřejnili server washingtonpost.com a časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Hansen, který je rovněž ředitelem Goddardova ústavu pro vesmírný výzkum, přišel s varováním před následky růstu teplot kvůli využívání fosilních paliv již v roce 1988.

Nyní však tvrdí, že tehdy byl příliš optimistický. Vliv na světové klima je rychlejší, než předpokládal.

Nová studie není na rozdíl od mnoha jiných jen klimatickým modelem nebo předpovědí; je to rozbor již nastalé teplotní situace a ukazuje, že extrémně horká léta z minulých let jsou s největší pravděpodobností následkem právě klimatických změn.

V uplynulých třiceti letech zaznamenali vědci ve srovnání s daty z let 1951 až 1980 postupně stále více anomálií v průměrných teplotách jednotlivých ročních období.

Vlna nesnesitelných veder v Evropě v roce 2003 a v Rusku roku 2010 nebo loňské katastrofické období sucha v Texasu a v Oklahomě mohou být podle Hansena připsány pouze klimatické změně. A s největší pravděpodobností to bude platit také pro mimořádně žhavé letošní léto v USA; data pro vyhodnocení se však teprve sbírají.

Podívejte se: Jak se v Kodani bojuje za lepší klima

Tyto události nejsou podle vědců jen příkladem toho, co klimatická změna může přinést. Jsou již prý klimatickou změnou způsobeny.

Průměrné světové teploty kvůli oteplování klimatu stále rostou, extrémy se navíc stávají častější a intenzivnější všude na světě.

Pravděpodobnost, že by šlo o přirozenou teplotní variabilitu, považuje Hansen za zanedbatelně malou. Počítat s tím by podle něj bylo stejné jako odejít z práce a čekat každé ráno na výhru v loterii, abyste mohli zaplatit své účty.

"Změnili jsme svět a nyní v něm musíme žít. Ve světě, kde kvůli extrémním horkům zahynulo v roce 2003 více než 50 tisíc lidí a kde sucha v Texasu v roce 2011 způsobila škody za více než pět miliard dolarů (asi 101,5 miliard korun). Takové události, jak ukazují naše data, budou pořád častější a vážnější," citoval vědce washingtonpost.com.

Která strana kostky padne?

Zvyšování teplotních anomálií přibližuje Hansen na příkladu "klimatické kostky". Tato pomyslná kostka má dvě červené strany symbolizující "teplé" a dvě modré plochy zastupující "studené" počasí, dvě zbývající plochy představují průměrné teploty.

Pravděpodobnost, že nastane jedna ze tří situací, je za normálních okolností přesně jedna ku třem. Klimatické změny však způsobily, že se kostka změnila a má nyní více červených ploch, napsal podle DPA v PNAS Hansen.

Podle jeho názoru efektivní řešení tohoto celosvětového problému spočívá především v podpoře "čisté energie".

 

Právě se děje

Další zprávy