Česko bude vyvíjet jaderné reaktory nové generace

Jakub Novák
3. 12. 2011 17:10
Brusel odklepl projekt posledního z velkých výzkumných center, dá na něj 2,5 miliardy korun
ZÓNA 2008 se netýká pouze jaderné elektrárny Dukovany. Do cvičení se zapojí také čtyři obce v takzvané zóně havarijího plánování: Vémyslice, Kubšice, Mohelno, Kožichovice.
ZÓNA 2008 se netýká pouze jaderné elektrárny Dukovany. Do cvičení se zapojí také čtyři obce v takzvané zóně havarijího plánování: Vémyslice, Kubšice, Mohelno, Kožichovice. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Evropská komise odklepla dotaci 2,5 miliardy korun pro vybudování velkého výzkumného centra v Řeži u Prahy.

Projekt SUSEN (Sustainable Energy - Udržitelná energetika) se má zaměřit se na vývoj pokročilých jaderných technologií. Centrum by mělo vyrůst do roku 2015.

Budoucnost tohoto projektu přitom byla poměrně nejistá. Podle serveru Česká pozice trval Brusel například na předložení důkazů o tom, že k využití vybudované infrastruktury budou mít všichni zájemci rovný přístup.

Kromě dalších připomínek pak museli úředníci ministerstva školství vysvětlit také napojení na společnost ČEZ či společnosti s ruským kapitálem.

Centrum výzkumu Řež, která projekt SUSEN realizuje, je totiž dceřinnou společností Ústavu jaderného výzkumu Řež. V té drží společnost ČEZ 52,46% akciový podíl.

Co SUSEN přinese?

V praxi by nové výzkumné centrum mělo přispět k prodloužení životnosti stávajících reaktorů druhé a třetí generace o dvě až čtyři desítky let.

Druhým hlavním cílem je vývoj nových reaktorů, včetně takzvané čtvrté generace.

S jejich nástupem se počítá po roce 2030. Do této generace reaktorů bylo zařazeno šest systémů - sodíkem, plynem nebo olovem chlazené rychlé reaktory, reaktor s roztavenými solemi, vysokoteplotní reaktor, či superkritickou vodou chlazený reaktor.

Mělo by se jednat o relativně čisté (s minimalizovanými nároky na palivo), bezpečné a cenově efektivní technologie, zároveň splňující rostoucí energetické a bezpečnostní požadavky.

Výzkum v SUSEN bude probíhat v rámci čtyř programů - technologické a experimentální okruhy, strukturní a systémová diagnostika, jaderný palivový cyklus a materiálový výzkum.

Na projektu se částečně podílí také Západočeská univerzita a kromě Řeže, tak bude jeho část realizována také na Borských polích u Plzně.

 

Právě se děje

Další zprávy