Vědci našli zabijáka rakoviny, je to příbuzný vztekliny

Jakub Novák
1. 9. 2011 14:25
Virus likviduje nádory, které se objevují hlavně u dětí a mladých lidí
Foto: Jan Langer

Washington - Vědci doufají, že by jim v léčbě nádorů mohl pomoci virus příbuzný vzteklině. Zjistili totiž, že je schopný infikovat a zastavit růst nádorů měkkých tkání, častých zejména u dětí.

Nemoc mladých

Sarkomy měkkých tkání, tedy zhoubné nádory vaziva, svalů či například cév, jsou u dospělých poměrně vzácné. U dětí tvoří asi 15 procent všech rakovin. A zhruba třetina pacientů do pěti let od diagnózy umírá.

Vědci z Yale University v práci publikované časopisem Journal of Virology ukázali, že virus vezikulární stomatitidy (VSV), patřící do stejné skupiny jako například vzteklina, má schopnost rakoviny tohoto typu likvidovat.

Virus, jehož modifikovanou verzi vědci použili, způsobuje u koní, dobytka a vysoké zvěře onemocnění připomínající svými příznaky slintavku a kulhavku. U lidí se pak obvykle projevuje pouze příznaky podobnými chřipce, vzácně pak třeba i puchýři v ústní dutině.

Zabiják rakoviny

Nedávné výzkumy ukázaly, že VSV patří mezi takzvané onkolytické viry, které jsou schopné "najít, infikovat a zničit" nádorovou tkáň - některé z předešlých studií už například přinesly slibné výsledky v léčbě nádorů mozku u myší.

Během experimentů, které provedli doktor Paglino a profesor Van den Pol, se viru VSV podařilo zacílit a zlikvidovat 12 ze 13 typů sarkomů a přitom specificky účinkovat pouze na nádorovou tkáň.

Jak si poradit s odolností nádoru

Jedinému typu sarkomu se podařilo přežít díky pozměněné ochraně proti virové infekci jako takové. Avšak poté, co byl nejprve vystaven působení jedné z látek oslabujících antivirovou odpověď, také se stal k viru VSV citlivým.

Jedna nitrožilní injekce viru do myší stačila, aby infikovala a zastavila růst podkožních lidských nádorů, které někdy dorůstají až na jedenáctinásobek své velikosti.

Ukázalo se tedy, že VSV by se možná mohlo v budoucnu využít k léčbě nádorů pojivových tkání (kromě těch krevních). V případě odolnosti nádoru vůči tomuto typu léčby by pak mělo pomoci podáním látek omezujících právě antivirovou odpověď.

 

Právě se děje

Další zprávy