Český chirurg poprvé v USA transplantoval celý obličej

ČTK Věda a Příroda, ČTK
21. 3. 2011 19:14
Pacient nebyl pojištěn, operace byla hrazena z grantu amerického ministerstva obrany
23:25 Chvíle vrcholného soustředění.
23:25 Chvíle vrcholného soustředění. | Foto: Ludvík Hradilek

Boston - První úplnou transplantaci obličeje v USA provedli lékaři bostonské nemocnice pod vedením českého chirurga. Příjemcem byl stavební dělník, který před dvěma lety utrpěl vážné zranění při kontaktu s vedením elektrického proudu. Patnáctihodinovou operaci třicetičlenného týmu podle pondělní zprávy agentury AP vedl čtyřicetiletý plastický chirurg Bohdan Pomahač, ostravský rodák, který v Bostonu pracuje patnáct let.

Pětadvacetiletý Dallas Wiens z texaského Forth Worthu je podle agentury AP po operaci v dobrém stavu. Wiens si své zranění způsobil v listopadu 2008, kdy ho elektrický výboj zcela oslepil a obličej mu těžce poškodil. Pomahačův tým mu transplantoval celou tvář včetně nosu, rtů, kůže, nervů a svalů. Totožnost dárce nebyla zveřejněna. Operace byla provedena minulý týden, její přesné datum nemocnice neoznámila s ohledem na ochranu soukromí zúčastněných.

Podle Pomahače Wiens se svou novou tváří nebude podobný dárci ani sám sobě před úrazem - jeho nová podoba bude "něco mezi oběma". Tkáň je podle chirurga tvarovaná na fakticky nového člověka. Pacient nebude ani po operaci vidět, některé nervy byly navíc při úrazu natolik poškozené, že levá líc a levá část čela budou jen částečně citlivé.

Wiens už telefonicky hovořil s rodinou, řekl dnes na tiskové konferenci pacientův dědeček Del Peterson. "Když jsem ho prvně viděl po zranění, neměl jsem tušení, co se s tím dá dělat. Je ale pln odhodlání zotavit se a udělat něco se svým životem," řekl Peterson. Wiens chce prý pomáhat podobně postiženými lidem a propagovat dárcovství orgánů.

Pomahačův pacient nebyl pojištěn, operace byla hrazena z grantu amerického ministerstva obrany. Pentagon bostonské nemocnici věnoval 3,4 milionu dolarů (přes 58 milionů korun) na transplantační výzkum.

Díky zdravotní reformě, kterou loni v Kongresu prosadil prezident Barack Obama, Wiensovi stát uhradí i nákladné léky nutné pro potlačení obranné imunitní reakce. Jejich podávání je nezbytné, protože jinak by tělo mohlo novou tkáň odmítnout.

V bostonské nemocnici Brigham and Women's Hospital už český lékař částečně transplantoval v dubnu 2009 nos, rty a horní patro muži znetvořenému při nehodě. Byla to tehdy teprve sedmá transplantace v dějinách světového lékařství.

Na transplantaci nyní v Bostonu čeká další pacientka Charla Nashová ze státu Connecticut, kterou v roce 2009 oslepil a znetvořil devadesátikilový šimpanz jejího přítele. Zvíře Nashové odtrhlo z tváře nos, rty a oční víčka a navíc i obě ruce.

Úplně první celkovou transplantaci obličeje provedli loni v březnu španělští lékaři. Příjemcem byl farmář, který se nešťastnou náhodou střelil do obličeje.

Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě a vystudoval na lékařské fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která patří řadu let mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel na chirurgickou praxi v roce 1996.

 

Právě se děje

Další zprávy