Ondřej Šteffl: Lidé přestanou posílat děti do škol

Jan Kovalík
22. 11. 2010 9:30
Současný školský systém je založen na myšlenkách z 18. století, tvrdí odborník na vzdělávání
Přestanou je rodiče posílat do školy? Ilustrační foto
Přestanou je rodiče posílat do školy? Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vršovické kino Vzlet se v sobotu naplnilo pěti stovkami lidí, kteří prahnou po inspiraci nebo mají pocit, že mohou ostatní inspirovat.

Praha hostila druhý ročník konference TEDx, která jeko nezávislé setkání vychází z formátu světově známých konferencí TED (Technology, Enviroment, Design).

Zhruba pětadvacet řečníků dostalo tradičních osmnáct minut na představení svého nápadu či myšlenky, které organizátoři rozdělili do třech tématických bloků - ReKreace, Naděje, ReCyklace.

Jedním z řečníků druhého bloku, věnovanému vzdělávání a dětem, vystoupil mezi jinými zakladatel pražského PORGu a ředitel firmy Scio Ondřej Šteffl (přečtěte si jeho blog na Aktuálně.cz), který současnému vzdělávacnímu systému předpověděl zánik.

A.cz: Ve své přednášce jste se vyjádřil velmi skepticky o českém školství a předpověděl mu hlubokou krizi. Jak si máme tuto krizi představit?

Krize je trochu nepřesný pojem, protože se vztahuje ke krátkému časovému období. Ale zdejší školství již v krizi je, protože je postaveno na myšlenkách z osmnáctého století. Podle mého názoru se jeho nefunkčnost projeví zkrátka tím, že lidé budou do tradičních škol posílat stále méně dětí. Sami si uvědomí, že škola je nepřipravuje na život, takže neplní svou základní funkci.

A.cz: Čím podle vás školství zdegenerovalo?

Rychlost, kterou se dnešní svět mění, je daleko vyšší než před sto lety. Tehdy jste jako rodič měl představu, že to, co se ve škole dítě ve škole učí, se mu bude hodit v životě. Dnes je ale zbytečné cokoli plánovat na dobu delší než 5 let, protože věci se velmi rychle mění. A o tom, kam půjde dítě do školy, rozhoduje rodič. Pokud tedy uvidíte, že škola připravuje vašeho potomka stejnými způsoby, jako před sto lety, nebudete mít důvod ho tam posílat.

Blog Ondřeje Šteffla
Autor fotografie: Aktuálně.cz

A.cz: Jak tedy zdejší vzdělávací systém uzdravit?

Jsem přesvědčen, že současný systém se nedá reformovat. Nezmění se. Je to systém, který je velký, zastaralý a závislý na politických rozhodnutích. Na radikální změnu nevidím prostor. Nevím, co by měl ministr školství udělat. Podle mého názoru bude tento systém nadále podléhat erozi a až nebude fungovat vůbec.

A.cz: Co jej tedy nahradí? Jak budeme své děti připravovat na život?

Musí vzniknout lepší alternativa, která pracuje s emocemi a motivací. Samozřejmě, že na začátku to bude otázka elity, která si to uvědomí nejdříve, ale pak budou přirozeně následovat další a další lidé. Z podnikatelského hlediska je to obrovský trh. Podle našich propočtů srovnatelný s rozpočtem Francie. To je dost velký prostor pro alternativu.

A.cz: Ve své přednášce jste se zmínil, že váš syn hraje on-line hru World of Warcraft (WoW), která ho podle vás naučila do života víc než škola. Myslíte, že by děti měli místo školy hrát videohry?

To netvrdím. Ale pokud se bavíme o WoW, je zřejmé, že strhující formou učí děti vůdcovství, motivaci, strategii, odpovědnosti, obchodu, vyjednávání, atd... Hru hrají tisíce lidí, kteří spolu komunikují a plánují, ale hlavně - tyto zkušenosti vstřebávají přirozeně a baví je to. Škola, jak ji známe, nebude děti nikdy takto motivovat k poznání.

A.cz: Hry tedy podle vás učí děti odpovědnosti?

Mám na mysli tuto konkrétní hru. Dám vám příklad: Můj syn dostal dvojku z mravů, kvůli pozdním příchodům. Ale na setkání své guildy (klanu) ve světě WoW se neopozdil nikdy. Závisí na něm patnáct dalších lidí, kteří sedí u počítačů a komunikují spolu přes skype. Takhle děti škola motivovat neumí. A jak jinak je to chcete naučit?

 

Právě se děje

Další zprávy