Pití kávy a čaje chrání srdce, prokázal nový výzkum

Simona Holecová
19. 6. 2010 23:25
Šest šálků čaje sníží riziko srdečních chorob až o třetinu, čtyři šálky kávy o pětinu
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Londýn - Dát si denně hned několikrát kávu či čaj je zdravé. Obojí pomáhá v boji proti nemocem srdce.

Ukázala to třináct let trvající studie, kterou vedli nizozemští vědci, a o jejíchž výsledcích informovala BBC. Jde o další důkaz, že pití těchto oblíbených horkých nápojů neškodí.

Ba naopak. Na vzorku 40 tisíc osob si Nizozemci ověřili, že u lidí, kteří vypijí více než šest šálků čaje denně, se riziko srdečních onemocnění snížilo o třetinu.

Podobně jsou na tom ti, kdo denně spořádají dva až čtyři šálky kávy. U nich se riziko infarktu snižuje o 20 procent.

Studie také přinesla poznatek, že pití kávy - i nadměrné, tedy nad čtyři šálky za den - nevede ke zvýšení rizika vzniku jiných chorob. Pravděpodobnost, že takový člověk zemře na mrtvici či rakovinu, nebyla vyšší než u lidí, kteří nápoje s obsahem kofeinu a teinu odmítají jako nezdravé.

"Je to v podstatě dobrá zpráva pro ty, kteří mají rádi čaj a kávu," řekla profesorka Yvonne van der Schouwová, která výzkumný tým vedla. "Zdá se, že tyto nápoje nabízí pro srdce značné výhody, aniž bychom se vystavovali zvýšenému riziku úmrtí na cokoli jiného."

Nad závěry vědců se ovšem hned rozhořela polemika.

Nizozemci totiž mají ve zvyku pít kávu s trochou mléka, kdežto čaj černý, bez mléka. Britové přitom věří, že mléko v čaji má příznivý účinek na obsažené polyfenoly, a ty zase přispívají k prevenci nádorových a srdečně cévních onemocnění.

"Ať už je to jakkoli, bez zdravého životního stylu nám samotná káva nepomůže," myslí si Ellen Masonová z British Heart Foundation. "Pokud si dáváte ke kávě rádi cigaretu, veškeré výhody jsou pryč. A jestli popíjíte čaj, zatímco hodiny vysedáváte u televize, je nepravděpodobné, že by to nějak vaše srdce chránilo."

 

Právě se děje

Další zprávy