Autismus může být spojen s migrací, říká britská studie

Radim Klekner Radim Klekner
21. 5. 2010 17:00
Autismus není spojen s etnicitou, může jej ale vyvolat stres spojený se změnou prostředí

Londýn - Narušení důležitých spojení v mozku při porodu? Reakce na přílišné dávky antibiotik? Dědičné faktory? Poruchy metabolismu?

O příčinách poruch autistického spektra, kterými trpí přibližně každý stý člověk, se spekuluje již dlouhou řadu let, až doposud však nebylo možné dospět k žádnému jednoznačném závěru.

K tomu nedospěla ani skupina lékařů okolo Daphne Keenové z londýnské St. George Hospital. Ve své studii, v jejímž rámci zkoumala během pěti let 428 autistických dětí, nicméně upozorňuje na nápadnou spojitost mezi touto duševní poruchou a migrací.

Podle dokorky Keenové je možnost vývinu autismu u dětí, jejichž rodiče emigrovali do Británie z Afriky, Asie či Karibiku, jednoznačně vyšší než u těch, jejichž otec a matka jsou Evropané.

"Nejčastěji jsou tomuto nebezpečí vystaveni lidé pocházející z Karibiku," citovala dr. Keenovou stanice BBC. "A to nejméně pětkrát více než ostatní skupiny."

Její tým nicméně nezjistil, co přesně je příčinou vzniku autistických poruch.

Stres a společenská izolace

Daphne Keenová ale zdůrazňuje, že příčinou vyššího procenta výskytu autismu u dětí z rodin přistěhovalců není příslušnost k určitému etniku. Spíše fakt, že jejich matky byly v čase, kdy se přistěhovaly do Británie, vystaveny zvýšenému stresu.

Poruchami autistického spektra trpí jedno ze sta až sto padesáti dětí
Poruchami autistického spektra trpí jedno ze sta až sto padesáti dětí | Foto: Repro Aktuálně.cz

Jednak žily v ustavičných obavách z budoucnosti v zemi, do níž přijely hledat lepší ekonomické zázemí, jednak se po příjezdu na britské ostrovy často ocitly ve společenské izolaci.

"Nenalezli jsme zvýšené riziko vývinu autismu u dětí rodičů, kteří přicestovali z jiných evropských zemí," tvrdí dr. Keenová.

Zvýšený stres podle ní může být oním "spouštěčem", který vede k vývinu poruch autistického spektra. K podobným závěrům dospěly dřívější studie v případě schizofrenie.

Stresujícím zážitkem je v každém případě i sám porod. A to nejen pro ženu, která emigrovala do cizí země.

Stres v kombinaci s faktem, že lékaři nemusí vždy odhadnout, kdy přesně dítě přijde na svět a nechají rodičku (a dítě v poloze hlavou dolů) příliš dlouho čekat, může mít za následek poškození mozku při průchodu porodními cestami a následný vývin některé z forem autismu, tedy neschopnosti náležitě komunikovat s okolním světem.

 

Právě se děje

Další zprávy