Do Mexika spadla část ruské družice

Petr Kubala, exoplanety.cz
12. 2. 2010 9:15
Lidské výtvory občas dopadnou z vesmíru na Zemi
Občas se stane, že nějaká vyřazená družice neshoří celá v atmosféře, ale její  zbytky dopadnou na zemský povrch. (Ilustrační obrázek)
Občas se stane, že nějaká vyřazená družice neshoří celá v atmosféře, ale její zbytky dopadnou na zemský povrch. (Ilustrační obrázek) | Foto: EUMETSAT

Ciudad de México - Mohutná exploze vyděsila ve středu v 15.30 místního času obyvatele středního Mexika. Prvotní hypotézy o dopadu letadla místní úřady záhy vyloučily. Na přetřes se tak dostala teorie o dopadu meteoritu. Světlo do celé situace nakonec vnesla až Mexická kosmická agentura.
K výbuchu došlo ve státě Hidalgo mezi městy Ahuazotepec a Cuautepec. Oblast se nachází východně od mexické metropole. Místní úřady se zpočátku domnívaly, že se jedná o havárii menšího letadla. Při ohledání předpokládaného místa dopadu však nebyly nalezeny žádné trosky. Po nalezení kráteru se začalo hovořit o dopadu meteoritu.
Fernando de la Peña z Mexické kosmické agentury (AEXA) potvrdil médiím, že explozi pravděpodobně způsobil objekt z vesmíru. Nejedná se však o meteorit, ale o zbytky satelitu ruského námořnictva.

Srážka s kosmickým smetím

exoplanety.cz

Článek byl připraven ve spolupráci s portálem exoplanety.cz, který se zabývá planetami mimo naši Sluneční soustavu a životem ve vesmíru. Nabízí také zasílání elektronického časopisu zdarma.

Stránky Mexické kosmické agentury (AEXA) uvádějí, že za incidentem jsou trosky ruského satelitu Kosmos 2421. Vojenská družice se vydala na oběžnou dráhu 25. června 2006. V březnu 2008 však družice z neznámých důvodů explodovala. Pravděpodobně se tak stalo po kolizi s kosmickým smetím, což jsou přirozené úlomky vesmírných těles a prachové částečky stejně jako zbytky objektů, které do vesmíru poslali lidé.

Pozemské přístroje detekovaly na 300 fragmentů, které z družice zbyly. Satelit sloužil ruskému námořnictvu k výzkumu.

Kosmické smetí někdy neshoří při tření o zemskou atmosféru. Jeho nekontrolovatelné dopady na zemský povrch nejsou nijak vzácné. Zřejmě nejznámějším incidentem je dopad zbytků americké orbitální stanice Skylab na území Austrálie v červenci 1979, jenž tehdy přerostl v menší diplomatický skandál.

 

Právě se děje

Další zprávy