Kosmický teleskop Kepler objevil pět vzdálených planet

Petr Kubala, exoplanety.cz
5. 1. 2010 7:00
Žádný z úlovků se nehodí k tomu, aby hostil život
Malířova představa dalekohledu Kepler ve vesmíru.
Malířova představa dalekohledu Kepler ve vesmíru. | Foto: NASA

Washington - Americká kosmická agentura NASA představila první úlovky vesmírného dalekohledu Kepler. Jde o pět exoplanet, neboli planet, jež obíhají hvězdy mimo naši Sluneční soustavu.

Oznámení se uskutečnilo na kongresu Americké astronomické společnosti, který se tento týden koná ve Washingtonu.

Na život to není

Vhodné podmínky k životu na těchto planetách budeme hledat jen stěží. Teplota se na jejich povrchu pohybuje od 1200 do 1600 stupňů Celsia.

Nově objevené exoplanety jsou poměrně hmotnými světy, podobné Neptunu či Jupiteru v naší Sluneční soustavě. Hmotnost jednotlivých planet se pohybuje od 0,077 po 2,1 Jupiteru. Všechny exoplanety obíhají velmi blízko svých mateřských hvězd s dobou oběhu tři až čtyři dny.

exoplanety.cz

Článek byl připraven ve spolupráci s portálem exoplanety.cz, který se zabývá planetami mimo naši Sluneční soustavu a životem ve vesmíru. Nabízí také zasílání elektronického časopisu zdarma.

Nové exoplanety dostaly názvy Kepler 4b, 5b, 6b, 7b a 8b. Pokřtěny byly podle svého objevitele, pořadového čísla a písmene "b", které značí první objevenou exoplanetu u dané hvězdy. Seznam nových přírůstku nečekaně začíná až u exoplanety s pořadovým číslem "4". První tři exoplanety (Kepler-1b až Kepler-3b) už byly objeveny dříve pozemskými dalekohledy a Kepler si na nich pouze otestoval vědeckou aparaturu.

Lehčí než voda

Zájem astronomů vzbudila zejména exoplaneta Kepler 7b, která má hustotu jen 0,17 gramu na centimetr krychlový, což je téměř šestkrát méně než voda.

Vědci z NASA mohli vypočítat hustotu exoplanet na základě znalosti jejich průměru a hmotnosti. První údaj dodal dalekohled Kepler, hmotnost zjistily ze spekter mateřských hvězd pozemské dalekohledy.

Kosmický dalekohled Kepler.
Kosmický dalekohled Kepler. | Foto: www.exoplanety.cz

Hlavním cílem dalekohledu Kepler je hledat planety zemského typu, obíhající okolo svého slunce ve vzdálenosti, která umožňuje, aby se na jejich povrchu mohla nacházet voda v kapalném skupenství a teoreticky i podmínky pro život, jak ho známe ze Země. Mezi prvními pěti úlovky taková planeta není, což však astronomy nepřekvapilo.

K objevení kýžených planet bude muset Kepler pozorovat vybrané hvězdy po dobu asi tří let. Prvních pět úlovků se přitom podařilo objevit v datech, které dalekohled získal během prvních šesti týdnů ostrého pozorování.

Hledání druhé Země

Kosmický dalekohled Kepler se do vesmíru vydal 7. března 2009. Po otestování přístrojů zahájil v polovině května vědecká pozorování.

Lovec exoplanet Kepler při přípravách na start
Lovec exoplanet Kepler při přípravách na start | Foto: NASA

Kepler sleduje nepřetržitě asi 100 000 vybraných hvězd v souhvězdí Labutě. Pokud planeta z našeho pohledu přechází před svou hvězdou, dojde k nepatrnému poklesu jasnosti hvězdy. Kepler je schopen tyto změny v jasnosti hvězdy odhalit.

Astronomové předpokládají, že dalekohled během tři a půl roku trvající mise odhalí až 900 planet u cizích hvězd, z toho asi padesát planet o hmotnosti jako Země. Od roku 1995 se zatím astronomům podařilo objevit přes čtyři stovky planet u cizích hvězd.

Druhou várku exoplanet, objevených dalekohledem Kepler, oznámí NASA pravděpodobně letos v létě.

 

Právě se děje

Další zprávy