Objev obyvatelné planety je na spadnutí

Petr Kubala, exoplanety.cz
17. 12. 2009 7:00
Pátrání po druhé Zemi ve vesmírných dálavách nabírá na obrátkách

Praha - Astronomové už našli více než 400 cizích světů - planet, které obíhají jinou hvězdu než naše Slunce (exoplanet). Většinou to však jsou velmi hmotné planety, které obvykle obíhají velmi blízko svých hvězd.

Doufají však, že už brzy objeví i "druhou Zemi".

První exoplanetu našli ženevští astronomové v roce 1995, ale teprve v posledních letech se daří nacházet i kamenné planety, které se svou hmotností přibližují Zemi. Astronomové hovoří o takzvaných super-Zemích, tedy o planetách o hmotnosti 2 až 10 Zemí. Nejméně hmotnou zatím známou exoplanetou je Gl 581 e, jejíž hmotnost se odhaduje na dvě Země.

Nové dvě super-Země

Mezinárodní tým vědců nyní oznámil další pokrok v podobě objevu dalších dvou super-Zemí, jež obíhají okolo hvězd typu Slunce.

exoplanety.cz

Článek byl připraven ve spolupráci s portálem exoplanety.cz, který se zabývá planetami mimo naši Sluneční soustavu a životem ve vesmíru. Nabízí také zasílání elektronického časopisu zdarma.

Astronomové využili jedny z největších pozemských dalekohledů na světě - Anglo-Australian Telescope (AAT) v Novém Jižním Walesu a Keckův dalekohled na Havaji.

Svět u hvězdy 61 Virginis

Hned tři nové exoplanety, z nichž jedna splňuje požadavky na super-Zemi, se podařilo objevit u hvězdy 61 Virginis, která se nachází ve vzdálenosti 28 světelných let v souhvězdí Panny a za dobrých podmínek je vidět na obloze i pouhým okem. Hvězda je co do věku, hmotnosti a spektrální třídy velmi podobná našemu Slunci.

Jedna z těchto nových exoplanet, označená jako 61 Vir b, je super-Zemí o hmotnosti 5,3 Zemí a okolo hvězdy obíhá s periodou jen 4,2 dne. Exoplaneta má sice pevný povrch, je však příliš blízko záření své hvězdy, To vylučuje jakoukoliv naději na existenci života. 61 Vir b má navíc vázanou rotaci, takže je ke svému slunci natočena stále stejnou stranou.

Planetární systém u hvězdy 61 Vir a porovnání s naší Sluneční soustavou, s drahami Merkuru, Venuše a Země (Earth).
Planetární systém u hvězdy 61 Vir a porovnání s naší Sluneční soustavou, s drahami Merkuru, Venuše a Země (Earth). | Foto: exoplanety.cz

Zbývající dvě exoplanety (61 Vir c a 61 Vir d) sice obíhají ve větší vzdálenosti, ale mají příliš velkou hmotnost a gravitaci, aby mohly splnit požadavky na možnou existenci života našeho typu.

Mateřská hvězda 61 Virginis není pro lovce exoplaneta úplnou neznámou. Kosmický dalekohled Spitzer odhalil, že hvězdu obklopuje prachový disk, který sahá do vzdálenosti dvakrát větší, než je v naší Sluneční soustavě oběžná dráha Pluta. Astronomové nevylučují, že okolo hvězdy může obíhat i planeta o velikosti Země, na jejímž povrchu mohou být podmínky vhodné k životu.

Svět u hvězdy HD 1461

Další nový planetární systém se super-Zemí byl odhalen u hvězdy HD 1461. Jde o hvězdu podobnou Slunci, kterou nalezneme ve vzdálenosti 76 světelných let v souhvězdí Velryby. Také ona je za dobrých podmínek pozorovatelná pouhým okem.

Základní údaje o nových exoplanetách. Další dvě exoplanety u hvězdy HD 1461 nejsou v tabulce zaneseny, neboť čekají na potvrzení a upřesnění údajů.
Základní údaje o nových exoplanetách. Další dvě exoplanety u hvězdy HD 1461 nejsou v tabulce zaneseny, neboť čekají na potvrzení a upřesnění údajů. | Foto: exoplanety.cz

Okolo hvězdy obíhá exoplaneta HD 1461 b, jejíž hmotnost se odhaduje na 7,5 Zemí, což je přibližně mezi hmotnostmi naší planety a Uranu. Okolo své hvězdy obíhá s periodou 5,7 dne.

Hvězda HD 1461 by měla hostit ještě další dvě hmotnější exoplanety. Jejich existence však zatím není zcela prokázána.

Kdy najdeme druhou Zemi?

Podle mnoha astronomů se blíží okamžik, kdy bude objevena exoplaneta o hmotnosti Země, která obíhá v takzvané obyvatelné zóně, což znamená, že se na jejím povrchu může nacházet voda v kapalném skupenství a tím snad i život.
Mezi astronomickými týmy se nyní rozhořel prestižní souboj o to, kdo objeví "druhou Zemi" jako první.

Astronomové, používající dalekohledy na Zemi, mají velkou konkurenci v podobě dvou kosmických dalekohledů. Ve vesmíru pracuje od března dalekohled Kepler, který by měl do tří let najít desítky planet zemského typu. Nedávno byla do roku 2013 prodloužena mise jeho evropského kolegy Corot.

 

Právě se děje

Další zprávy