Po stopách smrti z Mělníka: Proč se bát 2. vlny chřipky

3. 1. 2010 16:55
Jednou z obětí prasečí chřipky je zdravý muž, který včas šel k lékařům. Nezachránili ho
Jiří S. na výletě. Pěší túry měl moc rád.
Jiří S. na výletě. Pěší túry měl moc rád. | Foto: Archív Jakuba Skaláka

Mělník - Devětadvacetiletý Jiří S. se stal jednou z obětí prasečí chřipky v Česku. A v médiích o něm lékaři mluvili jako o člověku, který nemoc podcenil a do nemocnice přišel až pozdě.

Neříkali pravdu, pan Jiří požádal o léčbu včas. Jeho smutný příběh je ve dnech, kdy odborníci mluví o příchodu nové vlny epidemie, varováním. Pro všechny, kdo snad pořád považují chřipku za jednoduchou nemoc, na kterou stačí čaj s citrónem a pár běžných léků.

Fabulace lékařů

"Zhruba pět dní přecházel vysoké teploty, horečky okolo čtyřiceti stupňů, kdy měl silný kašel, vykašlával krvavé hleny a nikam s tím nešel," prohlásil o něm v televizi Nova primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení mělnické nemocnice Jan Leicht.

Ředitel nemocnice Tomáš Jehlička zase pana Jiřího pro deník.cz zmínil jako jednoho ze tří pacientů, jež v nemocnici měli a kteří "podcenili své onemocnění, ačkoliv už došlo i k vykašlávání krve".

Jenže tomu tak nebylo.

"Jestli někdo tu nemoc podcenil, určitě to nebyl Jirka," říká jeho nejbližší kamarád a spolubydlící Jakub Skalák. "Během čtyř dnů poté, co se u Jirky objevily první příznaky chřipky, byl dvakrát u své praktické lékařky, dvakrát kontaktoval záchranku a jednou navštívil pohotovost, odkud ho konečně poslali do nemocnice."

K lékařce hned druhý den

Jiří pocházel z Mělníku a byl studentem učitelství na ústecké univerzitě.

"Onemocněli jsme oba, Jirka ovšem hůř," popisuje jeho dlouholetý kamarád a taky spolubydlící a kolega z fakulty Jakub Skalák.

V úterý 10. listopadu si Jiří S. stěžoval na suchý dráždivý kašel a únavu. "Hned druhý den pak Jirka šel v Mělníku ke své obvodní lékařce," vypráví Jakub Skalák. Tohle i další svá tvrzení dokládá kopiemi lékařských záznamů.

Lékařka předepsala léky proti horečce a kašli, i antibiotika. (Antibiotika sice proti vlastní chřipce nezabírají, ale měla by pomoci, když organismus, který oslabila chřipka, následně napadnou bakterie.)

Doklad o první Jířího návštěvě u lékaře.
Doklad o první Jířího návštěvě u lékaře. | Foto: Aktuálně.cz

Záchranka přijela jen jednou

"Následující den, tedy ve čtvrtek 12. listopadu, byl Jirka doma, ale jeho stav se zhoršoval. Nakonec, už po půlnoci jsem mu volal záchranku," pokračuje Jakub Skalák. Jak dokazuje lékařský záznam, záchranáři mu doporučili, aby k léčbě přidal obklady a pil hodně tekutin.

V pátek dopoledne jde Jiří S. opět ke své obvodní lékařce. "Poslala jej na rentgen, ale nic se ze snímku nezjistilo," vzpomíná Jakub Skalák. Jiřího stav se stále zhoršuje.

"V sobotu jsme volali záchranku, ta ale odmítla přijet kvůli kašli. Jirka už nemohl pořádně chodit. Trvalo téměř celý den, než se nám podařilo zajistit jeho převoz na pohotovost. Nakonec ho moje příbuzná se mnou odvezla na pohotovost," pokračuje Jakub Skalák. "Protože se mu kvůli dráždivému reflexu nemohli podívat do krku, doporučili, aby šel do nemocnice. Tam jsme ho večer přivezli."

Končí sobota 14. listopadu, pátý den onemocnění. Čtyři dny Jiří S. navštěvoval lékaře, než se dostal do nemocnice.

Záznam o přivolání záchranné služby.
Záznam o přivolání záchranné služby. | Foto: Aktuálně.cz

Pomoci nebylo

"V mělnické nemocnici na infekčním oddělení si nechali Jirku i mě. U mě se chřipka taky projevovala, i když slaběji. Jirkovi později odebrali krev a poslali do Prahy na testy, které potvrdily virus prasečí chřipky. Mně testy nedělali," doplňuje Jakub Skalák.

Zatímco Jakubův stav se zlepšuje, Jiří je na tom stále hůř. "Pátý den pobytu v nemocnici, ve středu 18. listopadu po vizitě, uvažovali, že Jirku přeloží na anesteziologicko-resuscitační oddělení na intenzivní pozorování. Jirka nejdřív odmítal, v horečce se bál, že ho tam budou nějak řezat, a z toho měl strach. Ale po dvou hodinách váhání s přesunem souhlasil," uzavírá Jakub Skalák vzpomínky na poslední chvíle, které se svým nejlepším kamarádem strávil.

Jiřího převezli na ARO. Ještě tentýž den ho tam uvedli do umělého spánku, z něhož se už neprobral. Zemřel 28. listopadu.

Před onemocněním chřipkou byl zcela zdráv. Statistika chřipkových obětí, sestavená ministerstvem zdravotnictví, u něj uvádí jen obezitu. Tu má v Česku každý čtvrtý dospělý. Netrpěl žádnou další chorobou, s níž by se chřipkový virus v jeho organismu sešel.

Měli jsme tři případy, popletly se

"Zneklidnilo mě , když jsem v médiích viděl vyjádření lékařů, že Jirka nemoc přecházel. To není pravda - k lékařce šel hned," rozčiluje se nyní Jakub Skalák.

"V té době jsme v nemocnici měli tři téměř identické případy mladých lidí ve velmi těžkém stavu v důsledku chřipky, a mohly mi splynout," připouští ředitel mělnické nemocnice Tomáš Jedlička. "Informace, že pan S. nemoc přecházel, nebyla v jeho případě správná, on se opravdu okamžitě snažil vyhledat lékařskou pomoc."

Také primář ARO Jan Leicht nyní přiznává, že v době svého výroku pro televizi Nova nevěděl přesně, co se dělo dříve, než k němu pacient přišel. "Ke mně se dostal, když už byl ve velmi špatném stavu, který se progresivně zhoršoval. Jako komplikace chřipky jej postihl ještě virový zánět osrdečníku."

Doklad o další návštěvě Jiřího u lékaře a na rentgenu.
Doklad o další návštěvě Jiřího u lékaře a na rentgenu. | Foto: Aktuálně.cz

Nepůsobí asi dostatečně profesionálně, když si lékaři pletou své pacienty. V daném případě falešně vrhli na památku Jiřího S. dojem nezodpovědného člověka, který si za nemoc může sám.

Nic jsme nezanedbali

Vyvolává to až podezření, že zmíněné výroky měly neférově přenést vinu za špatný průběh nemoci na Jiřího S. a odvést pozornost od zdravotníků.

Ředitel Jedlička, který je sám lékařem, však tvrdí, že nemocnice nic zanedbala. "Myslíme si, že jsme mu věnovali veškerou lékařskou péči. Konzultovali jsme tehdy postup léčby i s jinými zdravotními zařízeními, také s nemocnicí v Karlových Varech, kde měli první případy vážně nemocných pacientů s touto chřipkou. Nejsme jediní, komu pacient s identickými příznaky zemřel."

Ze zbývajících dvou těžce nemocných chřipkových pacientů se jeden nakonec v jejich nemocnici uzdravil. Druhého už v lepším stavu přeložili do Mladé Boleslavi. "Náš personál se od nich nakazil, nebyli jsme pak schopni zajistit další léčbu," vysvětluje ředitel Jedlička.

Odpoví zdravotní dokumentace?

Jakub Skalák nyní zastupuje Jiřího maminku, která je v invalidním důchodu. Od nemocnice si vyžádal jeho zdravotní dokumentaci.

"Radím se teď s lékaři mimo Mělník, jestli bylo všechno v Jirkově léčbě v pořádku, zda někdo něco nezanedbal. Zatím to posoudit nedokážu," říká a smutně dodává: "Ale Jirka by si přinejmenším zasloužil omluvu za to, co se o něm říkalo."

 

Právě se děje

Další zprávy