H1N1 zabil 10 tisíc Američanů, onemocněl každý šestý

Zahraničí Roman Gazdík, Zahraničí
11. 12. 2009 10:16
Každý šestý obyvatel USA už virem (A)H1N1 onemocněl
Tak vypadá vakcína proti prasečí chřipce
Tak vypadá vakcína proti prasečí chřipce | Foto: Reuters

Washington - Téměř deset tisíc Američanů zemřelo mezi dubnem a listopadem tohoto roku na prasečí chřipku. Dvě stě třináct tisíc jich muselo být kvůli nemoci hospitalizováno a padesát milionů lidí, tedy každý šestý obyvatel USA, se nakazilo.

Vyplývá to ze statistik Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDCP), o kterých informoval deník New York Times. Ještě minulý měsíc CDCP odhadovalo, že si nemoc vyžádala životy 4000 Američanů.

Podle expertů je tento rozdíl v odhadech způsoben tím, že během podzimu nabrala chřipka opět na síle. Příští statistiky úmrtí, které budou zveřejněny za měsíc, by neměly růst tak rychle. Epidemie totiž v USA nyní ustupuje.

Spojené státy teď mají k dispozici 85 milionů dávek vakcíny. Některé americké státy požadují, aby byl očkován každý jejich obyvatel starší šesti měsíců. Vakcínu již dostalo na 50 milionů Američanů.

Podle studie uveřejněné roku 2003 umírá každý rok během běžné chřipkové epidemie 36 tisíc Američanů.

Podle doktorky Beth P. Bellové z CDCP však tato studie pracovala s jinou metodikou, než používalo sčítání obětí prasečí chřipky.

Zatímco starší studie sčítala zimní úmrtí v průběhu desíti let, nynější výpočet počítal pacienty hospitalizované kvůli prasečí chřipce. Pokud by se dle Bellové využila metodika starší studie, došlo by CDCP zřejmě k vyššímu číslu.

Celkový počet úmrtí na prasečí chřipku v USA bude záviset na tom, zda epidemie nabude na síle v lednu a zda mezitím virus zmutuje do nebezpečnější podoby.

Takové mutace jsou už z některých zemí známy, jednalo se však o izolované případy a zmutované viry se zatím příliš nešíří.


 

Právě se děje

Další zprávy