Astrofyzik Grygar odmítl cenu, zlobí se na vládní radu

Josef Tuček
16. 11. 2009 15:45
Uznávaný astrofyzik nechtěl cenu Česká hlava od vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace

Praha - Šest českých vědců a techniků přebírá v pondělí odpoledne cenu Česká hlava. Měl mezi nimi být i astrofyzik a známý popularizátor vědy Jiří Grygar. Ten však ocenění, s nímž byla v jeho případě spojena finanční odměna půl milionu korun, odmítl.

Projekt Česká hlava začal před sedmi lety jako zcela soukromá iniciativa, dotovaná privátními firmami, s cílem podporovat vědeckou a technickou inteligenci. Později se k němu přidaly i státní instituce.

Právě jednu ze státních cen, ocenění předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace, schválené českou vládou, měl letos získat známý astrofyzik Jiří Grygar, do loňského roku předseda Učené společnosti České republiky. Cenu však odmítl.

Jiří Grygar: Od Rady pro výzkum ocenění nechci.
Jiří Grygar: Od Rady pro výzkum ocenění nechci. | Foto: Aktuálně.cz

"Cena nese jméno instituce, jejíž činnost v poslední době vážně poškozuje dobré jméno Akademie věd, v níž půlstoletí pracuji," uvedl Grygar v písemném vyjádření.

Rada pro výzkum, vývoj a inovace totiž v posledních měsících podporuje významné snížení rozpočtu Akademie věd a jiný způsob hodnocení výzkumné práce, který vědci považují za likvidační.

"Moje odmítnutí ceny se nijak netýká činnosti České hlavy, jíž si velice vážím. Netýká se ani premiéra Jana Fischera, jehož úsilí o rozvoj naší země i české vědy si rovněž považuji," dodává Jiří Grygar.

Nemocné děti už umíme léčit

Nejvyšší stupeň ocenění, Národní cenu Česká hlava, již uděluje přímo vláda a která je spojena s finančním oceněním ve výši milion korun, letos získal zakladatel české dětské onkologie Josef Koutecký.

Profesor Josef Koutecký: Za můj život se léčení dětí s onkologickým onemocněním výrazně zlepšilo.
Profesor Josef Koutecký: Za můj život se léčení dětí s onkologickým onemocněním výrazně zlepšilo. | Foto: Josef Tuček

Dětské chirurgii se začal věnovat v roce 1957, od roku 1964 se zaměřil na dětskou onkologii. V té době na nádorová onemocnění umírali téměř všichni dětští pacienti. Nyní se jich podaří téměř 70 procent uzdravit.

"Dnes je ten obor úplně jiný, než když jsem v něm začínal. Hlavní je, že pronikáme stále víc do biologické podstaty nádorové buňky, lépe poznáváme, jak žije a jak se do ní dá léčebně zasáhnout," říká profesor Koutecký. "Máme nesrovnatelně lepší možnosti technického i biochemického vyšetření pacienta, lepší techniky terapie, od ozařování po operační zákroky, a také lepší možnosti léčení potíží provázejících onkologická onemocnění," hodnotí.

Na rodičích záleží

Lékaři často zdůrazňují, že proti rakovině je důležitá prevence. Platí to i pro děti, avšak rady směřují hlavně na jejich rodiče.

"Podstatný je zdravý život budoucí matky - tedy žádné kouření, žádný alkohol, a pokud je to možné, vyhýbat se virózám. To vše se totiž může projevit na onkologickém zdraví dítěte. Pak je důležité, aby dítě vyrůstalo v prostředí, kde rodiče nekouří a dávají mu kvalitní jídlo," shrnuje Josef Koutecký.

Krajan v Pensylvánii

Další ocenění získal docent Jiří Homola z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd za vývoj originálních senzorů, které umožňují pohotově určit i extrémně nízké koncentrace chemických a biologických látek.

Uznání určené krajanovi, který žije v zahraničí, si odnáší Jan Klein, hostující profesor Pensylvánské státní univerzity v USA, bývalý ředitel Biologického ústavu Maxe Plancka v německém Tübingenu.

Předvádění programu na rozpoznávání hlasu novinářům: Do mikrofonu diktujete odborný text, počítač jej správně zapíše.
Předvádění programu na rozpoznávání hlasu novinářům: Do mikrofonu diktujete odborný text, počítač jej správně zapíše. | Foto: Josef Tuček

V zahraničí zůstal po okupaci Československa v roce 1968. Patří k zakladatelům moderní imunogenetiky, tedy oboru, který propojil imunologii s genetikou.

Počítač píše diktát

Software, který umožňuje samočinně převádět mluvenou řeč do psané podoby, vynesl odměnu Vladimíru Moravcovi ze společnosti Novasoft. Vytvořené programy obsahují odbornou terminologii a využívají je soudci k diktování zápisů z jednání a lékaři k okamžitému zaznamenání diagnózy.

Uznání získali i Jiří Šerý z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd za výzkum využití kmenových buněk při léčení poranění míchy a Milan Hanuš, čerstvý absolvent Západočeské univerzity za výpočty pohybu neutronů, které v jaderných reaktorech určují průběh štěpné reakce.

Záznam z předávání cen Česká hlava bude vysílat Česká televize v sobotu večer.

 

Právě se děje

Další zprávy