Český přístroj je ve vesmíru. Bude měřit sluneční vítr

Josef Tuček
3. 11. 2009 15:00
Ruská raketa vynesla evropskou družici s českým zařízením
Družice Proba-2 v představě kreslíře.
Družice Proba-2 v představě kreslíře. | Foto: ESA

Praha - Nový český přístroj se v pondělí dostal na oběžnou dráhu kolem Země. Bude měřit hustotu plazmatu, které na Zemi vyzařuje Slunce při svých erupcích.

Zařízení je součástí vybavení evropské družice Proba-2, kterou do vesmíru vynesla ruská raketa Rockot z raketodromu Pleseck ležícího osm set kilometrů severně od Moskvy. Tatáž raketa dopravila do vesmíru současně i další družici Evropské kosmické agentury ESA nazvanou SMOS, jejímž úkolem je sledovat projevy změny klimatu na Zemi.

Plazma proti družicím

Cílem družice Proba-2 je ověřit celou sadu technologií využitelných na kosmických sondách. Je mezi nimi i přístroj, který sestavili čeští vědci z Akademie věd ve spolupráci s dvěma českými ústavy a výzkumným střediskem agentury ESA v Nizozemsku.

Start ruské rakety Rockot, která vynáší do vesmíru dvě evropské družice.
Start ruské rakety Rockot, která vynáší do vesmíru dvě evropské družice. | Foto: ESA

"Je to unikátní zařízení, které nám umožní zkoumat odezvu horních vrstev zemské atmosféry na sluneční činnost," říká vedoucí projektu Pavel Trávníček z Astronomického ústavu Akademie věd.

Nepřetržitému toku slunečních částic, které Slunce vyvrhne při svých erupcích, se říká sluneční vítr. Ve vesmíru může být nebezpečný pro zdraví kosmonautů, Zemi však před ním chrání její magnetické pole, které elektricky nabité částice odklání a vede po magnetických siločarách podél planety. Příležitostně však toto kosmické plazma proniká i do zemské atmosféry.

Může rušit navigační signály družic, a také telekomunikační data vysílaná přes družice. Při velkých slunečních erupcích dokáže družice i trvale poškodit.

Dalším cílem je Jupiter

Český přístroj, založený na principu Langmuirovy sondy, obsahuje dva senzory umístěné na slunečním panelu družice. "Chtěli jsme trochu víc," připouští Pavel Trávníček, "ale už nám to ESA nepovolila, protože každé další výklopné zařízení na družici představuje riziko."

Testování letové elektroniky české sondy v laboratořích Czech Space Research Centre v Brně.
Testování letové elektroniky české sondy v laboratořích Czech Space Research Centre v Brně. | Foto: CSRC

V této chvíli je družice Proba-2 na oběžné dráze ve složeném stavu a postupně bude zahájeno její oživování. Její životnost je plánována na dva roky.

Pokud se český přístroj osvědčí, měl by být využíván i pro výzkum planet naší Sluneční soustavy a jejich měsíců. "Spolupracujeme se Švédy na tom, že bychom podobný přístroj umístili na sondu, která má být vyslána k Jupiterovým měsícům," doplnil doktor Trávníček.

Se svými kolegy spolupracuje i s americkou kosmickou agenturou NASA. Nyní vyhodnocuje data o magnetickém poli planety Merkur zaslaná americkou sondou Messenger.

 

Právě se děje

Další zprávy