Pozor, Windows 7. Chce změnit váš počítač i celý byznys

Josef Tuček
22. 10. 2009 0:05
Pro běžné uživatele je to ale jen jako když koupí nový televizor
Foto: Aktuálně.cz

Redmond - Nový operační systém Windows 7 je od čtvrtka po celém světě v prodeji. Počítačoví odborníci jej spíše chválí, ekonomové se dohadují, jak se promítne do toků peněz ve velkobyznysu informačních technologií.

Běžné uživatele počítačů je možné v cimrmanovské parafrázi ujistit - nebojte se, vy si toho ještě dlouho ani nevšimnete.

Windows 7 jsou skutečně pro odborníky podstatnou událostí. Jsou operačním systémem, tedy základním softwarem, bez kterého počítač nemůže fungovat. A jsou od společnosti Microsoft, která trh s operačními systémy zatím ovládá z devadesáti procent a chce si svůj podíl přinejmenším udržet.

Koneckonců je pod ekonomickým tlakem - tržby za finanční rok končící v červenci, byť dosahují astronomické sumy 58,4 miliardy dolarů, zaznamenaly tříprocentní pokles. A zisk 14,6 miliardy dolarů představuje pokles o 17 procent.

Nejen lepší než Visty, ale dokonce dobré

Protože Microsoft dal zkušební verze Windows 7 k testování, jsou už známy první dojmy a ty jsou příznivé.

Hodnotitelé říkají, že Windows 7 jsou podstatně lepší než jejich o tři roky starší předchůdce Windows Vista. To ovšem samo nestačí, protože těžkopádné Visty už nevydávají za zvláště podařené ani sami pracovníci Microsoftu.

Avšak i další hodnocení jsou vcelku dobrá. Například server PCWorld.cz shrnuje svůj test konstatováním, že Windows 7 se uživatelům pletou pod ruce zcela minimálně, zvídavějším uživatelům poskytnou dostatek prostoru pro konfiguraci a úpravy v mnohem větším rozsahu, než tomu bylo u jejich předchůdců, a navíc dobře vypadají a jsou rychlejší.

Jako nový televizor

Pro obyčejného uživatele pak přinášejí změny asi stejné jako koupě nového televizoru. Ten má sice jiné knoflíky na dálkovém ovladači, ale jinak funguje vlastně podobně jako přístroje před ním.

Windowsy sedmičky jsou kompatibilní s předchozími systémy. Na trochu jinak uspořádané navigační lišty, obměněné vyhledávání nebo třeba jednoduchou rodičovskou ochranu hlídající závadný multimediální obsah před dětmi si člověk snadno zvykne.

Kvůli antimonopolním sporům bude však evropská verze Windows 7 při instalaci klást uživatelům otázku, jaký webový prohlížeč chtějí používat. V ostatních regionech se rovnou instaluje Internet Explorer (verze 8) od Microsoftu.

Spěchat netřeba

Navzdory tomu, že Windows 7 se začínají prodávat od čtvrtka (za ceny, které český Microsoft do poslední chvíle nechce zveřejnit), není jisté, jak moc budou firmy spěchat s jejich nákupem.

Některé zveřejněné průzkumy tvrdí, že firmy se už na Windows 7 těší. Jiné naopak říkají, že ekonomická krize je nutí oddalovat nákup nových přístrojů i nového softwaru. Pravděpodobnější je, že většina firemních uživatelů si zřejmě ještě počká.

Zuří v něm souboj technologií. | Foto: Ondřej Besperát

Jisté není ani to, jak rychle si Windowsy sedmičky poběží instalovat běžní domácí uživatelé. Spíše se dá předpokládat, že si je koupí až se svým příštím počítačem.

Významná konkurence se teprve rodí

S jistotou se dá ale čekat to, že přinejmenším v nejbližších měsících určitě žádný konkurent nesrazí podíl Microsoftu na současném trhu s operačními systémy.

Podstatnějšího soupeře by mohl nabídnout další internetový gigant Google. Jeho operační systém Chrome má navazovat na stejnojmenný webový prohlížeč. Výhodou je, že má být zadarmo, placen inzercí. Reálně k dispozici však bude, jak se zatím zdá, až někdy příští rok a je těžké říci, v jaké kvalitě.

Budoucnost se už hledá jinde

Spuštěním nových Windows 7 končí jedna počítačová éra, začíná mohutná bitva mezi Microsoftem, Googlem, Applem a dalšími - zhodnotil renomovaný britský časopis The Economist.

A není sám. Pozorovatelé očekávají, že končí období počítačů, které v sobě mají všechen podstatný software i data, a místo toho začíná doba, kdy je spousta programů i dat uložena mimo počítač, v různých datových centrech dostupných prostřednictvím internetu.

Souvisí to s příchodem malých počítačů netbooků nebo chytrých mobilních telefonů, které jsou soběstačné jen do určité míry.

Nově rozdávané karty

V nové době se začínají karty mezi velkými hráči na trhu rozdávat nově a velké firmy se budou snažit prosadit se v nově utvářeném ekonomickém prostředí.

Windows 7 už naznačují tento trend - fungují nejenom na běžných počítačích, ale i na malinkých netboocích a na počítačích typu tablet ovládaných dotykovou obrazovkou. Sedmičky jsou také méně energeticky náročné, což přispívá k jejich uplatnění v mobilních aplikacích.

Válka o speciální software pro mobilní zařízení už zuří. Teď zrovna jednu z bitev vyhrává Apple se svým mobilním inteligentním telefonem iPhone nad operačním systémem z dílny Googlu nazvaným Android a využívaným pro mobilní telefony od více výrobců.

Ale kdo bude vítězit za pár měsíců, to se teprve uvidí.

 

Právě se děje

Další zprávy