Jiné elektroměry začnou nový věk energetiky

Josef Tuček
25. 8. 2009 16:00
Za čas dostaneme elektronické měřiče, které mohou řídit odběr v domácnosti
Na pohled nic zvláštního. Ale nové elektronické elektroměry by měly nastartovat revoluci v energetice.
Na pohled nic zvláštního. Ale nové elektronické elektroměry by měly nastartovat revoluci v energetice. | Foto: Josef Tuček

Praha - Do roku 2020 by měla mít většina českých domácností úplně nový elektroměr. Části lidí to bude úplně jedno, část si díky němu bude lépe sledovat a organizovat spotřebu elektřiny, aby ušetřila.

Ale bude to jen první krok k době, kdy bude elektřinu k zákazníkům (ale také od nich) vést takzvaná inteligentní síť, která by měla představovat úplný zlom v distribuci elektrické energie. A také v její spotřebě přímo v domácnostech.

Evropa chce osmdesát procent

Nové elektroměry chce Evropa, Amerika i Asie. Očekává se totiž, že by se díky němu mohla uspořit energie.

"Evropská unie požaduje, aby takový elektroměr mělo v roce 2020 osmdesát procent evropských domácností," uvedl na úterním setkání s novináři Jiří Kudrnáč z elektrárenské společnosti ČEZ.

Na rozdíl od těch současných nemá elektronický elektroměr žádné otáčivé součástky. Zákazník vidí, kolik spotřeboval, na digitálním displeji. Přístroj však navíc spotřebu okamžitě automatiky hlásí do dispečinku. To umožní nejenom fakturovat náklady na energii podle okamžiku potřeby, ale i pružné zavádění mnoha různých typů tarifů.

Cílem je, aby zákazník, pokud chce, mohl snadno řídit spotřebu zejména v obdobích mimo špičku, kdy je elektřiny dostatek a je levnější.

Perte až v noci

Foto: ČEZ

"Zákazník si bude dokonce moci nastavit režim tak, aby se spotřeba u některých přístrojů ve špičce snížila nebo se třeba omezila světla v jeho domě," vysvětluje Martin Němeček z ČEZ.

Obvyklá představa, jak by to mělo v budoucnu vypadat, je taková, že domovní systém sám zapne naplněnou pračku až v noci, kdy je elektřiny dost. Nebo na chvilku (ale jen na chvilku) vypne ledničku, když poptávka po energii náhle prudce stoupne. Případně vypojí přívod elektřiny ke všem spotřebičům, které zrovna nepracují a jsou jen v pohotovostním režimu.

Spotřebitel by měl díky tomu ušetřit peníze, a výrobce zase lépe využije existující elektrárny a nemusí stavět nové. Výhodné by to tedy mělo být pro všechny. A taky pro životní prostředí.

První pokusy

Jestli se ovšem podaří dosáhnout takto ideálního stavu, to se teprve ukáže. Ve světě probíhají první pokusy s inteligentnějšími elektroměry.

V Česku se uskutečnil jeden v Dobrušce. Nasazeno bylo 2000 nových elektroměrů a technici zkoušeli, jestli budou fungovat. Další pokus, teď už se zhruba 40 000 elektroměry, chce ČEZ uskutečnit v blízké budoucnosti. To už se bude zkoušet, jak na možnosti nových elektroměrů zareagují zákazníci.

Inteligentní síť má hodně změnit

Nová síť bude na proměnlivý vítr lépe připravena.
Nová síť bude na proměnlivý vítr lépe připravena. | Foto: Reuters

Nové elektroměry jsou však jen předstupněm k novému typu distribuce elektřiny, jemuž se říká inteligentní síť. Je to koncept, který připravují energetičtí výzkumníci všude ve světě. Měl by pohotově a pružně reagovat ne všechno dění ve výrobě i přenosu energie.

Dodávat elektřinu spotřebitelům, ale vzápětí ji zase odebírat z jejich vlastních malých slunečních článků či větrných rotorů. Odhad, kolik bude sluneční či větrné energie, dá předem předpověď počasí pro danou oblast. Systém samozřejmě bude vyžadovat velký výpočetní potenciál.

Systém by měl zvládnou i skladování energie například ve velkých bateriích, nebo třeba v přečerpacích elektrárnách a v nádržích se stlačeným vzduchem - v době přebytku elektřiny se vytáhne voda do horní nádrže nebo stlačí vzduch, a pak se elektřina v případě nutné potřeby zase vyrobí ve vodní nebo vzduchové turbíně.

Od nových elektroměrů, které se v běžných domácnostech začnou objevovat v příštím desetiletí, uplyne do rozvoje inteligentní sítě ještě řada let. Projekt velkolepé přeměny elektrárenství se však už postupně blíží.

 

Právě se děje

Další zprávy