Chytrý dům reaguje na počasí a poslouchá na telefon

Josef Tuček
17. 8. 2009 12:30
Budova hlídá dítě u bazénu a ví, co pošťák vhodil do schránky
Zvenku není ani poznat, že dům je vysoce inteligentní a poslouchá na dálku.
Zvenku není ani poznat, že dům je vysoce inteligentní a poslouchá na dálku. | Foto: Insight Home

Praha - "Inteligentní" dům, který si - například - sám nastavuje energetickou spotřebu, reaguje na aktuální počasí anebo varuje rodiče, že dítě může spadnout do bazénu, dorazil i do Česka. Majitel jej může celý řídit z jednoho ovládacího centra, a to třeba i z druhého konce světa.

"Sestavili jsme jej za využití technologií, které už existují a jsou ve výrobě. Ale propojili jsme je tak, aby je majitel mohl úplně všechny ovládat z jediného místa. A ne, jak tomu zatím bývá, že jeden systém řídí vytápění, jiný osvětlení a další úplně odlišná technika obsluhuje bezpečnostní alarm," popisuje Jan Průcha, šéf softwarové společnosti Langmaster.

Když si stavěl svůj dům v Cholupicích na okraji Prahy, chtěl jej mít jako dokonalou, ale jednoduše ovladatelnou technickou hračku. Avšak žádná oslovená firma mu ucelené služby nenabídla; každá umí jen něco. A tak nakonec Průcha založil společnost Insight Home, která nyní inteligentní domy začala nabízet zájemcům.

Schránka hlásí - přišla pošta

Celý dům v Cholupicích se ovládá z jediného malého panelu, který je s řídicím centrem domu spojen bezdrátově (pomocí wi-fi), takže se s ním dá kamkoli chodit.

Ukázka možného nenáročného ovládání řídicího panelu pro inteligentní dům. Zvládne je každý.
Ukázka možného nenáročného ovládání řídicího panelu pro inteligentní dům. Zvládne je každý. | Foto: Insight Home

Panel trochu připomíná displej telefonu iPhone; jsou na něm ikony a ovládá se jen dotyky prstů.

Některé funkce jsou spíše legrácky. Majitel může třeba rozsvítit světlo, kdekoli v domě chce, aniž by musel chodit k vypínači. Nebo: Když pošťák vhodí do schránky na dopisy poštu, čidlo uvnitř schránky to zaznamená a upozorní pana domácího.

Kamery vidí i v noci

Další nabídky jsou možná přece jen užitečnější. Například poplašný systém automaticky sleduje údaje z kamer (umožňujících i noční vidění) okolo domu a přivolá bezpečnostní agenturu, když někdo pronikne na pozemek.

Majitel domu se může ze svého univerzálního ovládacího panelu připojit na kteroukoli kameru a podívat se, co se kolem domu děje. Nahrávky se nějakou dobu archivují, takže je možné se i zpětně podívat, jaký incident kamery zaznamenaly.

Kdopak tu zvonil?

Při odchodu posledního uživatele dům pozhasíná zapomenutá světla a vypne i přívod energie do zásuvek, které nejsou určeny pro stále běžící spotřebiče, jako je lednička. Pokud tedy někde zůstala zapnutá žehlička nebo fén, přestanou se zahřívat.

Co se děje u bazénu? Displej ovládacího panelu ochotně ukáže.
Co se děje u bazénu? Displej ovládacího panelu ochotně ukáže. | Foto: Insight Home

Když přijde nečekaná návštěva, zazvoní, ale nikdo není doma, systém její tvář nahraje a promítne později majiteli domu, aby věděl, kdo se k němu nedostal.

Při jiném nastavení alarm pouze sleduje, zda se někdo nepřiblížil k bazénu, případně spustí poplach, takže rodiče mohou zahnat neposlušné dítě z nebezpečného prostoru.

Meteorologická stanice zahrnuta

Příjemné může být nastavení režimu, při němž se světla na chodbách či v koupelně samy tlumeně rozsvítí, když čidla zaznamenají pohyb v blízkosti. Dítě tedy nechodí potmě a nebojí se, a návštěva nemusí dlouze šátrat po zdech při hledání vypínačů.

Místo nepříjemného budíku může inteligentní dům probouzet své uživatele pomalým vytažením žaluzií a pozvolna zesilovanou hudbou.

Počasí není nutné zjišťovat pohledem či vystrčením ruky z okna. Meteorologická stanice na budově dodá na displej univerzálního ovladače údaje o venkovní teplotě, rychlosti větru i vlhkosti a tlaku vzduchu. K tomu doplní předpověď na celý den pro kterékoli místo na světě.

Při pálícím slunci systém roztáhne markýzy, aby chránily a ochlazovaly okna, při silném větru je zase zatáhne, aby se nepoškodily. Při dešti zavře okna, aby do nich nenapršelo.

Hračka za dva miliony

Ekonomicky nejzajímavější je automatické řízení využití energie. Například tak, aby teplo z kotle a elektřinu ze sítě doplnil co nejvýhodněji přísun energie z tepelného čerpadla, slunečních termálních i fotovoltaických panelů či z rekuperace (zpětného získávání) tepla z odpadního vzduchu.

Údaje z domácí meteorologické stanice jsou stále k dispozici.
Údaje z domácí meteorologické stanice jsou stále k dispozici. | Foto: Insight Home

Jinak ovšem systém není úplně nejlevnější. V novém domě přijde na jeden až dva miliony korun, a kabeláž pro něj se musí pokládat už od začátku stavby. Od té chvíle už musí být na stavbě pracovník, který má instalaci této techniky na starosti.

Ve starším objektu některé komponenty není možné dodatečně zavést.

Pohlednice rovnou do rámečku

Za tyhle náklady člověk získá i možnost sledovat odkudkoli svůj dům pomocí zabezpečeného spojení telefonem s datovými službami (typu iPhone). Může se připojit na jeho kamery a podívat se, co se kolem děje; může zapnout vytápění, aby po příchodu domů měl hned požadovaný komfort.

Pokud majitel doma nechal třeba babičku, může jí z cest poslat z mobilu nebo počítače snímek, který domovní software samočinně přijme a promítne jej do určeného rámečku na zdi nebo na stole. To místo MMS či staromódní pohlednice...

 

Právě se děje

Další zprávy