Vakcíny proti prasečí chřipce budou koncem léta

Josef Tuček
13. 6. 2009 8:05
Nová očkovací látka se bude vyrábět i v České republice

Analýza - Přípravy na výrobu vakcín proti prasečí chřipce běží naplno a první firmy už oznamují, že se chystají do jejich výroby. Fakticky to však znamená, že očkovací látky nebudou k dispozici dříve než v srpnu, možná až na podzim.

Mezi výrobními závody, které budou nové vakcíny dodávat, je i jeden na území České republiky.

Pandemická vakcína dostává přednost

Přednostní výrobu umožňuje fakt, že Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek vyhlásila, že prasečí chřipka dosáhla úrovně pandemie (epidemie celosvětových rozměrů). To znamená, že předběžné objednávky, které u farmaceutických společností zadaly vlády pro případ pandemie, dostávají přednost před výrobou běžné vakcíny proti sezónní chřipce.

Margaret Chanová, generální ředitelka WHO, navíc slíbila, že její organizace bude úzce spolupracovat se zdravotnickými orgány jednotlivých zemí, aby umožnila co nejrychlejší schválení pandemické vakcíny.

Vakcína je nejlepší obranou

Vakcína je nejúčinnějším a nejlevnějším způsobem obrany proti chřipce. Dnes se připravuje z mrtvých virů, které vědci pomocí chemikálií "naštípají", a očkovací látku pak sestaví ze dvou významných bílkovin na povrchu viru, zvaných hemaglutinin a neuraminidáza.

Lékařské vyšetření v Nikaragui.
Lékařské vyšetření v Nikaragui. | Foto: Reuters

Imunitní systém očkovaného člověka se "naučí" tyto bílkoviny najít a zničit. Když tedy člověka po očkování napadnou opravdové viry, organismus se s nimi snáze vypořádá.

Vakcína tedy samozřejmě nepomůže lidem, kteří už onemocněli. V tom případě se používají protivirové léky Tamiflu nebo Relenza, které blokují funkci neuraminidázy, bílkoviny, již mají chřipkové viry na svém povrchu a která jim umožňuje pronikat do buněk nemocného.

Problémy očkování

Nevýhodou současných chřipkových vakcín je, že "míří" na části virů, které se však neustále mění. Proto se také každý rok připravuje nová vakcína proti sezónní chřipce, nastavená podle toho, jak vědci odhadnou, že budou převládající viry vypadat.

Výzkumníci ve světě pracují i na tom, aby sestavili vakcínu, která by byla nasměrována na méně proměnlivou část chřipkových virů. Pak by jedno očkování dokázalo lidi chránit po dlouhou dobu, možná po celý život, proti všem typům chřipkových virů. Zatím se však nepodařilo takovou vakcínu sestavit.

Novartis testuje novou vakcínu

Odborníci, o jejichž názory se opíralo internetové zpravodajství odborného časopisu New Scientist a také tisková agentura Reuters, předpokládají, že výrobci vakcín většinou během dvou týdnů dokončí výrobu sezónní vakcíny a zaměří se na vakcínu proti prasečí chřipce.

Rodiče si odvážejí děti z privátní školy v Bangkoku. Škola byla kvůli nebezpečí prasečí chřipky uzavřena.
Rodiče si odvážejí děti z privátní školy v Bangkoku. Škola byla kvůli nebezpečí prasečí chřipky uzavřena. | Foto: Reuters

Švýcarská firma Novartis oznámila, že už má vakcínu připravenou a že začne s jejím testováním. Očkovací látka totiž musí projít testy na fretkách a pak na lidech, které prokážou, jestli je účinná a také bezpečná.

Když se testy vydaří, bude Novartis novou vakcínu vyrábět a k dispozici by měla být v září.

Nejasno v Česku

Americká společnost Baxter, která vyrábí běžné chřipkové vakcíny v Česku, v závodě v Bohumile poblíž Kostelce nad Černými Lesy, dokonce tvrdí, že s výrobou vakcíny proti prasečí chřipce začala minulý týden. Je to dost překvapivé, protože klinické zkoušky preparátu ještě nemohly proběhnout.

Baxter však s novináři tradičně příliš nekomunikuje a neprozrazuje, zda už bezpečnost své vakcíny vyzkoušel. "Nemohu vám říci nic víc, než že první vakcíny budou k dispozici v srpnu," říká mediální zástupkyně Baxteru Jana Čechová

Účinnost jen do zmutování viru

Novartis i Baxter množí chřipkové viry, potřebné pro výrobu vakcín, v kulturách ze zvířecích buněk.

Většina farmaceutických firem používá pro množení virů oplozená slepičí vajíčka, jejichž pořízení je časově náročnější. Jejich vakcíny tedy budou k dispozici o něco později.

Pokud ovšem nynější virus prasečí chřipky zmutuje, případně se zkříží s jiným chřipkovým virem, bude nutné proti němu zase připravit očkování jiné.

 

Právě se děje

Další zprávy