Evropské miliony pro projekty přesahující fantazii

Josef Tuček
21. 4. 2009 16:19
Víc peněz na signály mozku i pro roboty v lidském těle
Evropa potřebuje investovat víc do moderních technologií, slyšeli účastníci vědecké konference v pražském hotelu Clarion.
Evropa potřebuje investovat víc do moderních technologií, slyšeli účastníci vědecké konference v pražském hotelu Clarion. | Foto: Josef Tuček

Praha - Evropská komise chce zvýšit unijní investice do nového výzkumu v oboru informačních a počítačových technologií během šesti let na dvojnásobek.

Nyní dostávají projekty směřující ke zcela novému využití informačních technologií ročně sto milionů eur z rozpočtu Evropské unie na vědu. Do roku 2013 by se tato roční suma měla zvýšit o 70 procent a v roce 2015 pak dosáhnout dvojnásobku.

Plány Evropské komise byly zveřejněny na dnešní evropské konferenci věnované novým technologiím, která pod názvem Věda za hranicemi fikce probíhá v Praze.

Vozíček řízený mozkem

Výzkum, který unie z těchto peněz podporuje, přesahuje běžné chápání využití počítačů. Unijní peníze například financují projekt na vývoj motorového vozíčku pro lidi s nepohyblivými končetinami, který by měl být ovládán díky snímání povelů k jízdě přímo z mozku daného člověka.

Jiným příkladem podporovaného výzkumu může být třeba vývoj počítačů, které budou pracovat díky využití zákonů kvantové fyziky, takže dosáhnou mnohonásobku současné výpočetní rychlosti.

Snímání povelů z mozku - i to patří do evropských informačních technologií.
Snímání povelů z mozku - i to patří do evropských informačních technologií. | Foto: Reuters

Stejně tak unijní peníze financují vývoj autonomních miniaturních robotů, které mohou uskutečňovat operace uvnitř lidského těla, opravovat těžko přístupné vnitřky strojů, případně být využity při výzkumu v hlubinách oceánů nebo na vzdálených kosmických tělesech.

Investice do budoucnosti

"Jsou to investice, které Evropa dává do své budoucnosti," uvedla ve videozáznamu při zahájení pražské konference eurokomisařka pro informační společnost Viviane Redingová s narážkou na fakt, že Evropa může být ve světě konkurenceschopná jen špičkovými technologiemi. Jejich vývoj by proto neměla ohrozit ani současná ekonomická krize.

Unijní peníze zpravidla zaplatí polovinu rozpočtu na projekt v případě, že jej uskutečňují komerční společnosti, a tři čtvrtiny v případě projektů malých firem, výzkumných ústavů či univerzit.

"Pravidla Světové obchodní organizace brání financovat celý projekt, protože by se to považovalo za neoprávněnou podporu z veřejných peněz," vysvětlil pro Aktuálně.cz Pekka Karp z Evropské komise.

 

Právě se děje

Další zprávy