Rusko připravuje novou vesmírnou loď, nahradí Sojuzy

Josef Tuček
8. 4. 2009 12:00
Kosmická flotila projde kompletní obměnou
Poslední verze kosmické lodě Sojuz (Sojuz TMA). Co jej nahradí?
Poslední verze kosmické lodě Sojuz (Sojuz TMA). Co jej nahradí? | Foto: Wikimedia Commons

Moskva - Rusko kompletně obměňuje svou kosmickou flotilu.

Chce nový typ pilotované kosmické lodě, který nahradí současné Sojuzy. Bude objednávat rakety nové konstrukce, které vynesou příští kosmické lodě do vesmíru. A postaví i nový kosmodrom na Dálném východě, protože hlavní startovací základna, Bajkonur se po rozpadu Sovětského svazu stala územím cizího státu - Kazachstánu.

Tisková agentura ITAR-TASS nyní oznámila s odvoláním na ruskou kosmickou agenturu Roskosmos, že ve výběrovém řízení na vytvoření návrhu nové kosmické lodě zvítězila ruská korporace RKK Eněrgija.

Do vesmíru za deset let

Korporace Eněrgija se v minulosti podílela na přípravných projektech i na výrobě řady nosných raket, kosmických lodí a také družic a sond vyslaných na Měsíc, Venuši a Mars.

26. března 2009: Z Bajkonuru startuje raketa Sojuz a vynáší do vesmíru kosmickou loď rovněž pojmenovanou Sojuz. V příštím desetiletí to bude jiný kosmodrom, jiná raketa i jiná kosmická loď.
26. března 2009: Z Bajkonuru startuje raketa Sojuz a vynáší do vesmíru kosmickou loď rovněž pojmenovanou Sojuz. V příštím desetiletí to bude jiný kosmodrom, jiná raketa i jiná kosmická loď. | Foto: Reuters

Nyní získala zakázku za 800 milionů rublů (asi 480 milionů korun), podle níž do roku 2010 navrhne nový typ kosmické lodě o celkové hmotnosti asi dvacet tun. První lidská posádka by v ní pak měla vzlétnout koncem příštího desetiletí.

Dlouhá služba a čtyři ztracené životy

Nové kosmické lodi nahradí nynější Sojuzy, které slouží už přes čtyři desítky let a prošly za tu dobu řadou modernizací.

Za tu dobu havarovaly dva Sojuzy, v roce 1967 a v roce 1971, a zahynuli v nich celkem čtyři členové posádky. Pro srovnání: americké raketoplány havarovaly rovněž dvakrát, v roce 1986 a 2003, zahynulo při tom čtrnáct lidí, protože raketoplán má větší posádku.

Kolem Země a také k Měsíci

Od nové ruské lodi, nazývané zatím úředním jazykem Výhledový pilotovaný transportní systém, se očekává, že bude dopravovat kosmonauty a náklady na oběžnou dráhu kolem Země a k Mezinárodní kosmické stanici ISS. Má být ale také schopná dosáhnout oběžné dráhy kolem Měsíce, případně doletět ještě dál.

Model plánované ruské kosmické lodi Kliper, na jejíž konstrukci se původně chtěla posílet i Evropská kosmická agentura.
Model plánované ruské kosmické lodi Kliper, na jejíž konstrukci se původně chtěla posílet i Evropská kosmická agentura. | Foto: Wikimedia Commons

Zatímco nynější Sojuzy mohou mít nejvýše tříčlennou posádku (anebo létat automaticky), nový stroj má podle zadání být schopen vynést šest kosmonautů a alespoň půl tuny nákladu na oběžnou dráhu kolem Země. Model určený k letu k Měsíci unese čtyři kosmonauty a sto kilogramů nákladu.

Automatická verze lodi má být schopna dopravit na zemskou orbitu dvoutunový náklad a zpět na zemský povrch dopravit půltunový náklad, například výzkumné materiály z Mezinárodní kosmické stanice.

Spolupráce s Evropou nejistá

Modul pro posádku, pravděpodobně kuželovité pouzdro, má být podle zadání vyroben tak, aby se dal použít až k deseti letům do vesmíru.

"Je zřejmé, že ruské plány se velice podobají americkým plánům na kosmickou loď Orion, která má nahradit raketoplány," potvrzuje přední znalec kosmonautiky Antonín Vítek z Akademie věd v Praze.

V této chvíli není jasné, jestli na vývoji nového ruského kosmického plavidla bude nějak spolupracovat i Evropská kosmická agentura ESA. Ta v minulosti dojednávala spolupráci na vývoji plánované ruské pilotované kosmické lodi Kliper, kterou připravovala právě korporace RKK Eněrgija. Avšak dohody se nakonec nepodařilo dosáhnout.

V současné době má ESA jen automatické kosmické lodě a není schopna vynášet své astronauty do vesmíru. Zatím je tam posílá na amerických raketoplánech a ruských Sojuzech.

 

Právě se děje

Další zprávy