Česká televize dostala Bludný balvan za šíření nesmyslů

Josef Tuček
17. 3. 2009 8:30
Klub skeptiků Sisyfos "odměňoval" za matení veřejnosti
Logo klubu skeptiků Sisyfos.
Logo klubu skeptiků Sisyfos. | Foto: Sisyfos

Praha - Už do druhého desetiletí vstoupil recesistický, ale přitom výstižný ceremoniál, při němž český klub skeptiků Sisyfos uděluje cenu Bludný balvan za "přínos k matení veřejnosti a rozvoj blátivého myšlení".

V nynějším, jedenáctém ročníku nejvíce bodovala Česká televize: získala Bludné balvany hned dva, a to za loňský seriál Detektor. Jeho producent Petr Vachler předstíral, že jej myslí jako vážnou publicistiku, a naplnil jej takovou spoustou nesmyslů, jaká se na veřejnoprávní televizi přece jen nevidí často.

Loď teleportovaná z přístavu, kde vůbec nebyla

Jeden příklad za mnohé: V díle nazvaném Experiment Filadelfia tvůrci Detektoru vyprávěli, že americká vojenská loď Eldridge byla roku 1943 v tajném pokusu teleportována (jaksi zázračně přenesena na dálku) z přístavu ve Filadelfii do přístavu v Norfolku, a vynálezce Nikola Tesla se výsledku experimentu zalekl. Jak se mohl leknout, když byl v té době už sedm měsíců po smrti, není jasné.

Eldridge byl spuštěn na vodu v New Yorku až dva týdny po údajném experimentu, a v roce 1943 do Filadelfie vůbec nepřiplul. Je proto jistým logistickým oříškem, jak jej tedy někdo mohl z Filadelfie někam teleportovat.

Průvod v antických řízách prochází přeplněnou posluchárnou. Přináší nové Bludné balvany.
Průvod v antických řízách prochází přeplněnou posluchárnou. Přináší nové Bludné balvany. | Foto: Josef Tuček

K tomu ovšem pořad Detektor ještě tvrdil, že dva členové lodní posádky se časovou smyčkou dostali do roku 1983 a setkali se s Johnem von Neumannem. Geniální matematik a jeden ze zakladatelů kybernetiky ovšem zemřel už v roce 1957. Kdo jej tedy teleportoval ze záhrobí, to už pořad neřešil.

Kartářka proti hloupnutí

Bludný balvan za pořad Detektor dostala Rada České televize, která jej po nějakou dobu vytrvale obhajovala, a další pak dramaturgyně Darja Macáková, jež jej na obrazovku přivedla.

Je to mimochodem už druhý Bludný balvan, k němuž dramaturgyně televizi pomohla. Ten předchozí vybojovala v roce 2004 za seriál Sama doma s podtitulem "Být doma neznamená hloupnout". V udržení zdravého rozumu totiž pořad ženám pomáhá tím, že zve astroložku, věštkyni z karet a léčitele...

Extrakce peněz funguje při "detoxikaci"...

Marně se však mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Strašného Sisyfa, astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar, rozhlížel po posluchárně Matematicko-fyzikální fakulty v Praze, kde s družinou oděnou v antické řízy balvany udělovali. Nikdo z televize si pro ně nepřišel.

Jiří Grygar si na předávání cen rovnou vzal Kladivo na astrology.
Jiří Grygar si na předávání cen rovnou vzal Kladivo na astrology. | Foto: Josef Tuček

A nepřišli ani další laureáti. MUDr. Josef Jonáš, bývalý psychiatr, odměněný za provozování jakési "detoxikační medicíny", kterou ovšem lékařská věda nezná. Doktor Jonáš buduje "detoxikační" centra, staví továrnu na své preparáty. Jen lékaři netuší, jak by jeho metoda mohla pacienty zbavovat nemocí. Jisté je pouze to, že z nich dokáže extrahovat peníze.

... i při "oživování" vody

To umějí i dvě společnosti spojené pod značkou VodaEco. Vyrábějí přístroje pro revitalizaci vody podle patentu Rakušana Johanna Grandera. Ten přiznává, že má spoluautora, s nímž se o zisky nedělí - rady, jak má přístroje vyrábět, mu prý dává rovnou Ježíš Kristus.

Revitalizovaná, čili oživená voda prý omladí organismus, posílí imunitu, zlepší pleť i stav vlasů...

Živou a mrtvou vodu známe z pohádek. Tahle je dostupnější: přístroj namontovaný k oživení vody ve velkém domě stojí 71 tisíc korun, v malém domě 41 tisíc a pro jeden byt jenom 20 tisíc korun.

Andělé a vystouplé mořské dno

Pro ocenění si nepřišel ani RNDr. Emil Páleš, CSc., bratislavský kybernetik a mystik. Byl ceněn za zjištění, že rozvoj vědy i kultury stimulují andělé, kteří tvůrce vedou.

Zájem o udělování Bludných balvanů měla veřejnost, novináři, jenom vyznamenané osobnosti se nedostavily.
Zájem o udělování Bludných balvanů měla veřejnost, novináři, jenom vyznamenané osobnosti se nedostavily. | Foto: Josef Tuček

Bludný balvan si mohou dodatečně u spolku Sisyfos vyzvednout také zástupci občanského sdružení Maranatha (z aramejštiny: "Ó, Pane, přijď"). Pořádají přednášky a vydávají knížky, které tvrdí, že svět byl stvořen, a to před deseti tisíci roky.

Vysvětlí, že potopa světa nastala někdy v roce 2500 před naším letopočtem, protože mořské dno se náhle zdvihlo a voda dosáhla až po vrcholky Himálaje, zachránil se jen Noe a jeho parta. Po 150 dnech oceánské dno zase pokleslo zpátky.

A proč si Egypťané nestěžovali na šplouchání do pyramid? I na to mají "odborníci" zvaní na přednášky Maranathy vysvětlení: Egyptologové se pletou a pyramidy se začaly stavět později, až už všechno uschlo.

Za Nobelovu cenu se balvan vrátí

Jak se zdá, nesmyslů je kolem nás stále dost, takže klub Sisyfos bude mít zřejmě komu rozdávat své Bludné balvany i v budoucnu.

Ve svých stanovách praví, že na udělení ceny není právní nárok, proti udělení pak není odvolání ani slitování. Nicméně jedna výjimka tu je.

V případě, že oceněný jedinec získá později Nobelovu cenu, je povinen svůj Bludný balvan vrátit. Asi nepřekvapí, že tuto povinnost ještě žádný bludný laureát neměl.

 

Právě se děje

Další zprávy