Špičkoví vědci byli oceněni titulem Česká hlava

Josef Tuček
18. 11. 2008 15:50
Cenu letos získalo sedm výzkumníků a jedna firma

Praha - Sedm vědců a jedna nápaditá firma přebírají v úterý večer letošní ocenění Česká hlava. Projekt, dotovaný ze státních i soukromých prostředků, si klade za cíl podporovat českou vědeckou a technickou inteligenci.

Hlavní cenu, o jejímž udělení rozhoduje vláda, letos získává Pavel Hobza z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Je za celoživotní práci, ovšem s přihlédnutím k jeho objevu takzvané nepravé vodíkové vazby. Tento poznatek mimo jiné umožňuje předem určit, jaký chemický komplex vznikne při reakci.

Přepsal učebnice

Pavel Hobza je v odborných časopisech nejcitovanějším českým vědcem.
Pavel Hobza je v odborných časopisech nejcitovanějším českým vědcem. | Foto: Josef Tuček

"Když jsme s našimi výpočty o vodíkové vazbě přišli poprvé, oponenti nám říkali, ať si nejdřív přečteme učebnice fyzikální chemie. Pak prý poznáme, že to, co tvrdíme, nemůže platit," směje se profesor Hobza. "Pak se ovšem experimentálně prokázalo, že máme pravdu a učebnice bylo nutné opravit."

Cenu na nápaditost získal Miroslav Šťastný, profesor ČVUT, který přednáší i na Západočeské univerzitě. V roce 2001 přišel na to, že nežádoucí vibrace vysokotlakového potrubí při uvádění jaderné elektrárny Temelín do provozu způsobovala nevhodná struktura proudění páry v regulačních ventilech a navrhl jejich změnu.

Ocenění pro českého vědce působícího v zahraničí získává Josef Paldus, profesor univerzity v kanadském Waterloo. Uznání si získal vytvořením nové výpočtové metody, která umožňuje určit chemické vlastnosti molekul a jejich chování.

Hologram na dálniční známce

Josef Paldus po srpnu 1968 odešel do Kanady.
Josef Paldus po srpnu 1968 odešel do Kanady. | Foto: Josef Tuček

Cenu za unikátní technologii získala společnost Optaglio za novou metodu výroby holografických bezpečnostních prvků na ceniny. "Naším hologramem je chráněna letošní dálniční známka, a ještě lepší nese dálniční známka na příští rok," prozradil vedoucí výzkumného týmu Libor Kotačka.

V kategorii studentů získala uznání Alena Čížková z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy za objev podstaty jednoho závažného dědičného onemocnění, a dále pak Vladimír Soukup z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity za poznání, jak se vyvíjejí zuby v embryu obratlovců.

Oceněn byl rovněž psychiatr Cyril Höschl, který jednak patří k mezinárodně uznávaným odborníkům (je ředitelem Psychiatrického centra Praha a prezidentem Asociace evropských psychiatrů), ale také dokáže své znalosti zajímavě a srozumitelně vysvětlovat v běžných médiích.

Co dýchají strážníci?

Radim Šrám prokazuje souvislost mezi špinavým vzduchem a našimi nemocemi.
Radim Šrám prokazuje souvislost mezi špinavým vzduchem a našimi nemocemi. | Foto: Josef Tuček

Zvláštní cenu získal Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, který se dlouhodobě zabývá vlivem znečištěného vzduchu na zdraví lidí. Prokázal například, že znečištěný vzduch zhoršuje vývoj dítěte už v době těhotenství.

Právě nyní připravuje novou studii na Ostravsku. Místo vědeckých tedy řeší organizační záležitosti, které nejsou o nic jednodušší.

"V minulých letech jsme v Praze požádali policisty, aby na obchůzce nosili naše měřicí přístroje. Díky nim jsme mohli najít souvislost mezi smogem v ulicích a jejich zdravotním stavem. O totéž jsme teď poprosili i městské strážníky v Ostravě, ale magistrát nám k tomu nechce dát povolení," povzdechl si.

Záznam galavečera při předávání cen odvysílá v sobotu v noci Česká televize na svém prvním programu.

 

Právě se děje

Další zprávy