Proti lupénce myšími protilátkami i ovocnými kyselinami

Jan Červenka
29. 10. 2008 13:00
Ke Dni lupénky lékaři předvedli nové metody léčby
Nohy pacienta před zahájením léčby lupénky
Nohy pacienta před zahájením léčby lupénky | Foto: O. Tichota

Praha - Lupénka. Záhadné onemocnění, kterým v Česku trpí na 480 tisíc pacientů, což je téměř dvacetina populace. Nelze ji definitivně vyléčit, neboť její příčina zatím není známa. Ale léčit se dá. A díky novým metodám úspěšnost dramaticky stoupá. Tyto metody byly představeny v rámci tiskové konference ke Dni lupénky, který připadá na 29. října, a ke spuštění osvětového serveru www.psoranet.cz.

Lupénku způsobuje porucha imunitního systému, která vyvolává příliš rychlou regeneraci kožních buněk. Ty pak vytvářejí na povrchu kůže červená, šupinatá a zanícená místa, která mohou svědit, praskat, krvácet a být mimořádně bolestivá. Objevuje se hlavně na loktech, kolenou, ve vlasech či na břiše. Zhruba čtvrtina nemocných má i takzvanou psoriatickou artritidu, která postihuje klouby a může je zcela zničit. U těchto nemocných je riziko úmrtí až o šedesát procent vyšší než u normální populace, podle studií může lupénka zkrátit život v průměru až o dvacet let i tím, že pacienti mívají větší sklony například k cukrovce či postižení cév.

Biologická léčba není Bio

V současnosti se nemoc nejčastěji léčí pomocí kortikoidů. To jsou hormony, které však zatěžují organismus, a proto je jejich dlouhodobé užívání nemožné. Vědci proto hledali nové cesty. Jednou z nejnovějších metod je biologická léčba. "Nejedná se o žádné bylinné preparáty, ale biotechnologicky vyráběné a podávané léky, které fungují na molekulární úrovni," vysvětluje profesor Petr Arenberger z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Co to znamená? Lupénku způsobují T-lymfocyty, druh bílých krvinek vyvolávajících kožní zánět. T-lymfocyty jsou sice zodpovědné za imunitu, pokud ale způsobí zánět na nesprávném místě, je třeba je zničit nebo zablokovat jejich působení. A to právě umí léky označované jako biologika. Některé jejich druhy dovedou vychytat chemické látky v těle, které by jinak poslaly lymfocyty do kůže, jiné naopak ochrání tkáň tím, že zabrání, aby se do ní zánětlivé bílé krvinky z cév dostaly a jejich přítomnost se pak projevila zánětem.

 Výhodou nové metody léčby je poměrně vysoká úspěšnost, kdy do půl roku je možné i u beznadějných případů odstranit až 90 procent problémů, pozitivní reakce nastává podle studií až u 88 procent pacientů. Navíc oproti kortikoidům mají daleko méně nežádoucích účinků, nevýhodou však jsou vysoké náklady na léčbu, které se mohou u jednoho pacienta pohybovat kolem čtyř set tisíc korun ročně. V současné době léčbu podstupuje v Česku 318 lidí. "Léčba je však kompletně hrazena zdravotními pojišťovnami," dodává Arenberger.

Od molekul k přírodě

Nohy pacienta po deseti týdnech léčby novým přípravkem
Nohy pacienta po deseti týdnech léčby novým přípravkem | Foto: O.Tichota

V současné době je ale možné kromě kortikoidů vyzkoušet i jiné způsoby zevní léčby lupénky. Na trh se dostala řada australských výrobků, které kortikoidy neobsahují, přesto mají podle studií až závratnou úspěšnost. Navíc jsou volně dostupné v lékárnách. Po léčbě těmito přípravky, které fungují zejména na bázi ovocných kyselin, se dostavily na rozdíl od akutních stavů velmi dobré výsledky u stavů chronických. Ovocné kyseliny se jinak používají při čištění pleti nebo pomáhají při boji s vráskami.

Profesorka Jana Herzogová připravila studii, jíž se zúčastnili i odborníci například z pražských nemocnic Motol, Bulovka či Ústřední vojenské nemocnice. Herzogová je spolu s Arenbergerem jednou z hlavních pořadatelů akcí ke Dni lupénky a její léčbě se dlouhodobě věnuje. Studie ukázala, že po osmi týdnech byla léčba úspěšná u 82,3 procent pacientů. Kožní projevy zcela zmizely u téměř 60 procent.

Biologika, nebo ovoce?

Choroba je však nevyléčitelná a pacientům se může vrátit, u klasické léčby se většinou po čase vrací ve stoprocentním rozsahu, u těchto preparátů je to však po delší době a v rozsahu zhruba čtvrtinovém. Nevýhodou je, že nové přípravky  nejsou hrazeny pojišťovnou. Cena jedné sady pro osmitýdenní kůru se pohybuje kolem dvou tisíc korun, při léčbě celého těla však pacient může spotřebovat i tři.

Nabízí se srovnání s léčbou biologiky. "Biologická léčba je jen špička ledovce, je nutné léčit komplexně a nelze přeceňovat ani jedno," řekla Aktuálně.cz Herzogová na tiskové konferenci ke Dni lupénky. "Původně jsem těm australským přípravkům nevěřila, nejedná se navíc o lék, ale o zdravotní kosmetiku, neboť zatím neproběhla klinická studie, která by umožnila, aby byl preparát zařazen mezi léky. Ale ono to funguje, i když z podstaty věci nebudu kosmetikou léčit stav, kdy jde o život. Nevýhodou je, že preparáty nehradí pojišťovna, a proto jsou dostupné jen pro úzkou skupinu lidí. Podle mých informací však výrobce shání prostředky na drahou klinickou studii, která by je zařadila mezi léčiva," uzavírá Herzogová

 

Právě se děje

Další zprávy