Vědci mají "superlepidlo". Inspiroval ho gekon

Jan Červenka
15. 10. 2008 6:00
Materiál z nanovláken možná umožní chodit po stropě
Gekon dovede díky povrchu nohou bez problému chodit po zdech
Gekon dovede díky povrchu nohou bez problému chodit po zdech | Foto: wikipedia commons

Atlanta - Vědci a technologové sahají často pro inspiraci k přírodě. Jedním z jejich posledních inspiračních zdrojů jsou gekoni, kterým nedělá nejmenší problém vyběhnout po zdi či za jedinou nohu viset přichycení k hladkému stropu. Američtí chemici vyvinuli "supermateriál", který je ještě desetkrát lepivější než "packa" tohoto ještěra. A stejně jako ona může být velmi snadno "odlepen". Informoval o tom časopis New Scientist.

Nový materiál vychází z vlastností povrchu nohy gekona. Ta je pokryta mikroskopickými vlákny, která se ještě na konci dále větví. Tím se velmi zvětšuje plocha, která je v kontaktu s povrchem, jehož se zvíře dotýká. A díky tomu se maximálně násobí takzvané van der Waalsovy síly, které přitažlivě působí mezi molekulami povrchu a nohy zvířete. Pokud se noha směrem k povrchu natočí pod určitým úhlem, bez problému se od něj odlepí.

Les nanovláken

Chemici Liming Dai z Univerzity v Daytonu a Zhong Li Wang z Technologického institutu v Georgii vytvořili svou umělou "gekoní nohu" tak, že ze silikonové membrány nechali vyrůst uhlíková nanovlákna. Vytvořili les vertikálních nanovláken, která se na konci větví v úplně zcuchanou změť. Testy na různých typech povrchů ukázaly, že pokud se například čtyři milimetry čtvereční nového materiálu přitisknou ke skleněnému povrchu, zvládnou udržet až 1600 gramů zátěže, což je zhruba desetkrát lepší výsledek, než jaký má přírodní předobraz nového objevu.

Oblek pro superhrdiny i pájka

Nevýhodou je, že oproti originálu musí na nový materiál působit daleko větší síla, aby se přilepil. Plochu velkou čtyři milimetry čtvereční je nutné zatížit dvěma kilogramy, aby se její vlastnosti projevily, u gekona stačí pár gramů. Další nevýhodou je, že výroba nanovláken je poměrně nákladná, ačkoliv se ji v posledních letech povedlo velmi citelně zlevnit.

Pokud by se to podařilo, mohl by objev nalézt uplatnění například v elektrotechnice místo pájky, neboť nanovlákna jsou excelentním vodičem. Objevitelé materiálu rovněž připustili, že by se mohli zabývat i vývojem obleku, který by lidem umožnil například chodit po zdech. Právě tuto dovednost již naučili američtí konstruktéři roboty.

 

Právě se děje

Další zprávy