Rakušané odzkoušeli síť sítí. Nelze ji odposlouchávat

Blahoslav Hruška
11. 10. 2008 7:00
Set pro kvantovou kryptografii je ale zatím pomalý
Proud polarizovaných fotonů v počítačové simulaci.
Proud polarizovaných fotonů v počítačové simulaci. | Foto: Aktuálně.cz, SECOQC

Vídeň - Jak si povídat a přenášet údaje, aniž by někdo cizí měl možnost naslouchat a kopírovat informace? Takový problém řeší lidé odnepaměti.

A až dodnes se jim nepodařilo použít technologii, která by byla zcela bezpečná. I ten nejpropracovanější moderní systém šifrování pomocí jedniček a nul lze totiž „nabourat" - tj. prohlížet si data, aniž by o tom majitelé šifrovacího klíče vůbec věděli.

Rakouští fyzici teď ale novinářům předvedli „síť sítí", komunikační kanál, který už ze samé podstaty odposlouchávat nelze.

Propojili přitom osm telefonů až na vzdálenost 85 kilometrů a měli absolutní jistotu, že se do videokonference nikdo nemůže napojit.

Jak je to možné? Jejich linka se totiž neřídila matematickými metodami, ale fyzikálními zákonitostmi, konkrétně chováním polarizovaných fotonů.

Právě částice světla totiž tým SECOQC pod vedením Antona Zeilingera z Vídeňské univerzity použil.

Fotony přelstít nelze

Metoda kvantové kryptografie využívá princip označovaný podle svého objevitele jako Heisenbergův princip neurčitosti. Ten ve stručnosti říká, že ve světě kvant nelze přesně zjistit vlastnosti částice, které spolu úzce souvisejí. A také že každé měření ze své podstaty mění stav částice.

Právě polarizované fotony, které v optickém vláknu nesou informaci, tedy nelze nijak odposlechnout nebo vytvořit jejich kopii.

Systém fotonového přenosu má ovšem své mouchy. „Přenos je o poznání pomalejší než internet," řekl novinářům Zeilinger. Také prozatím nefunguje na vzdálenost delší než 100 kilometrů. To je totiž technologická hranice, za níž se polarizace fotonu v optickém vlákně ztratí.

Šéf týmu Anton Zeilinger.
Šéf týmu Anton Zeilinger. | Foto: Jacqueline Godany

Signál přitom vzhledem k podstatě kvantové kryptografie nelze zesílit. „Pro mě je to ale již jenom technologická výzva, která v principu neznamená problém," dodal Zeilinger, který vede tým vědců z EU. ¨

Sada za 10 tisíc eur

Kvantový systém, který by mohl nalézt velké uplatnění v bankách nebo armádě, není prozatím nijak levný. Firma Siemens již ohlásila, že by byla schopná zařízení dodat na trh za zhruba 10 tisíc eur.

Vzhledem k pádu cen technologických novinek lze ale podle expertů čekat, že do deseti let budou k dispozici superbezpečné linky i pro běžné komunitní sítě.

 

Právě se děje

Další zprávy