Mezinárodní soutěž vědců vyhrálo Slovensko, Češi druzí

Jan Červenka
26. 9. 2008 1:38
Oba projekty uspěly v konkurenci 187 soutěžících
Cenu přebral Martin Tkáč (zcela vlevo) z rukou dánského prince Joachima (zcela vpravo)
Cenu přebral Martin Tkáč (zcela vlevo) z rukou dánského prince Joachima (zcela vpravo) | Foto: Jan Červenka

Kodaň (Od zvláštního zpravodaje Aktuálně.cz) - Dvacátý ročník mezinárodní studentské soutěže vědců skončil. V konkurenci 187 soutěžících byla v rámci hlavních cen vyhlášena tři první, tři druhá a tři třetí místa.

Do první trojice se vešel slovenský zástupce Martin Tkáč, pomyslná medaile za druhé místo putuje do Česka díky projektu Michaela Mikáta a jeho výzkumu etologie a ekologie vážek. Ceny na bombastickém galavečeru předávali mimo jiné dánský princ Joachim a eurokomisař pro výzkum Janez Potočnik.

Revoluční vykládání vlaků

Slovenský vítěz se podle svých slov o železnici zajímal odmalička a když nastoupil na střední školu, snažil se najít slabiny v současné nákladní dopravě. Projekt mu pomohl realizovat jeho profesor.

"Navrhl jsem nový způsob vykládání sypkých nákladů z nového typu železničních vagónů. Rozmýšlel jsem, že bych si práci nechal patentovat, ale zatím jsem neměl ani možnost, ani peníze. Zkoušel jsem projekt nabídnout slovenským drahám, ale v současné době to pro ně není finančně realizovatelné," řekl Aktuálně.cz Tkáč, který na projektu pracuje od roku 2006.

Čím je jeho vynález revoluční? "Zatím není možné tyto vagóny vyklopit bez toho, abychom je museli rozpojovat. S mým systémem to možné je, ušetří se čas a peníze a navíc mé vyklápěcí zařízení pracuje na principu gravitace, takže není třeba zdroj elektrické energie, jako je tomu u současných vagónů," popisuje vítěz,  který se teprve připravuje na dokončení střední školy. Porota ocenila originální téma a řešení, stejně jako funkční maketu, na níž Tkáč svůj projekt demonstroval.

Na první příčce vedle slovenského vítěze stanuly ještě polská matematička Magdalena Bojarska, která se zabývala takzvanými Hamiltonovými cykly a přišla s novým teorémem. Dalším vítězným projektem byla studie Britky Elisabetth Mullerové, která zkoumala složení měsíčního meteoritu v kontextu vulkanické činnosti. Všichni vítězové dostali kromě finančního ohodnocení sedmi tisíc euro i čestné ceny v podobě výprav na vědecké semináře a fóra ve Stockholmu a Londýně.

Češi vezou druhé místo

Druhé místo získalo Česko díky projektu Michaela Mikáta (uprostřed)
Druhé místo získalo Česko díky projektu Michaela Mikáta (uprostřed) | Foto: Jan Červenka

Nejenom totálním zápalem pro věc, který Michael Mikát prokázal i tím, že i v Dánsku odbíhal od recepcí a večeří, aby zkoumal místní flóru a faunu, přesvědčil tento mladý biolog porotu. Jeho projekt mapuje unikátní chráněnou oblast nedaleko Hradce Králové, která je podle slov oceněného Michaela ohrožena zastavěním.

Místo je mimo jiné unikátní i výskytem jedné čeledi vážek s názvem šídlatky, které se ve zkoumané lokalitě Na Plachtě nacházejí  v řádech tisíců exemplářů. Právě ty Michaelovi posloužily jako studijní materiál a mladý vědec se rozhodl prozkoumat jejich migraci v závislosti na jejich životních podmínkách.

"Výzkum probíhal tak, že jsem prošel asi sedm mokřadů a v každé oblasti jsem odchytal šídlatky, označil je speciálním fixem a pustil. To trvalo několik dní, poté jsem sebral výsledná data o tom, jak hmyz migroval a ta jsem pak pomocí počítače vyhodnotil. Vše jsem dělal po škole, většinou od dvou do desíti hodin," popisuje pro Aktuálně.cz oceněný biolog.

Odměna? Výzkum, cestování i ochranářství

Odměnu pět tisíc euro chce Michael použít buď k výpravám za pozorováním přírody na jiných kontinentech, nebo na financování výzkumů, které si naplánoval na vysokou školu. "Také je varianta, že si zaplatím nějakou tůňku Na Plachtě," přemýšlí oceněný Michael Mikát. A jestli se domnívá, že jeho umístění pomůže k záchraně lokality? "To závisí hlavně na tom, do jaké míry se tématu chopí média, bez jejich podpory by to bylo složitější, je důležité, aby se o té lokalitě a jejím významu vědělo," přiznává.

Kromě hlavních cen byly den předtím uděleny i zvláštní ceny, které udělují přední vědecké organizace sdružené v projektu EIRO forum, například švýcarský CERN nebo Evropská kosmická agentura ESA. Některé z cen dále dotují přední dánské společnosti s ohledem na využitelnost projektů.

Mezi oceněné se tak například dostali Švédové Karl Larsson a Gunnar Peng, kteří navrhli nový způsob, jak by se časem speciální vlaky mohly pohybovat nad kolejnicí díky magnetickému poli.

Poprvé letos byla udělena cena za mezinárodní spolupráci, a to pro projekt, který se zbýval léčbou obličejových ekzémů. Příštím hostitelem soutěže mladých vědců se po slavnostním galavečeru stala Francie.

Čtěte také:
Češi usilují o vědecký trumf přes web, aleje i vážky
Půl dne do vyhlášení vědeckých cen. Mají Češi šance?
V Kodani soutěží mladí vědci, Češi nechybějí

 

 

Právě se děje

Další zprávy