Elektronický nos pomůže najít nádory

Jan Červenka
9. 9. 2008 8:47
Zařízení bylo původně určeno pro vesmírné mise
Hledání nádoru (ilustrační foto)
Hledání nádoru (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Pasadena - Elektronický nos, přístroj, který měl původně na palubách raketoplánů "vyčmuchávat" úniky nebezpečných látek, se možná brzy přestěhuje do nemocnic.

Ve zdravotnických zařízeních by mohl pomáhat při zjišťování některých látek, které vylučují rakovinné buňky, napsal časopis New Scientist.

Podle vodivosti pozná chemikálii

Vynález se jmenuje ENose, byl zkonstruován v laboratořích americké kosmické agentury NASA v Pasadeně a funguje následovně: přístroj obsahuje tenké polymerové vrstvy, jejichž elektrická vodivost se mění v závislosti na tom, jakou chemickou látku zachytí.

Původně byl přístroj určen pro detekci čpavku na palubě kosmické lodi, nyní by mohl pomáhat při operacích, u nichž je obtížné najít a ohraničit rakovinnou tkáň. Chirurgové se v těchto případech musí spoléhat zejména na vlastní oči a rentgenové snímky pořízené před operací.

Vidět nestačí

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Jenže například mozková tkáň se od některých typů nádorů odlišuje velice obtížně, nádory navíc po otevření lebky mohou změnit tvar, takže není možné se přesně orientovat podle rentgenových snímků. Je však nutné odstranit nádor kompletně, a přitom nezpůsobit poškození mozku.

Elektronický nos již jednou obstál v praxi, když při testech ve zdravotnickém centru City of Hope v kalifornském Durate správně diagnostikoval rakovinu plic poté, co analyzoval dech pacientů.

Odborníci předpokládají, že s pomocí ostatních zobrazovacích metod by mohli vytvořit velmi přesná zařízení, která by dokázala přesně zmapovat, kde se nádor nachází.

Objev byl představen na konferenci Společnosti pro mapování mozku a plánování chirurgických zákroků v Los Angeles.

Kromě rakoviny i psychické poruchy

Konference s podobným zaměřením se konala i před dvěma lety v Praze. Tehdy byla jedním z hlavních témat analýza dechu pacientů při diagnostikování například rakoviny jícnu, plic, cukrovky nebo poruch ledvin.

Vyvíjené přístroje dokáží poznat zánět žaludku či vředů podle přítomnosti bakterie Helicobacter pylori, při cukrovce se v dechu pacienta objeví aceton. Podle výzkumu se ve složení vydechovaného vzduchu projeví i některé psychické poruchy, například schizofrenie.

Na vývoji těchto senzorů se podílejí vědci z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd v Praze.

Podrobněji čtěte:
Rakovina plic? Lékař ji časem pozná z dechu

 

Právě se děje

Další zprávy