Česká vědkyně naučila počítač poslouchat pohyby očí

Josef Tuček
2. 9. 2008 17:00
Zařízení má sloužit handicapovaným
Psaní e-mailů pohledem díky klávesnici zobrazené dole na monitoru počítače.
Psaní e-mailů pohledem díky klávesnici zobrazené dole na monitoru počítače. | Foto: FEL ČVUT

Praha - Nemohou hýbat rukama, a přesto pracují s počítačem; brouzdají po internetu, píšou e-mail nebo hrají počítačovou hru. Umožňuje jim to české zařízení, díky němuž počítač ovládají očima.

Přístroj byl dnes představen v Jedličkově ústavu pro handicapované v Praze, který pomáhal s jeho vývojem. Právě nyní se zařízení dostává do výroby a bude k dispozici za celkovou konečnou cenu 38 900 korun.

Obdobné systémy ze zahraničí jsou několikanásobně dražší.

Vhodné ke každému počítači

Zařízení nazvané I4Control je vlastně počítačová periferie, která se dá ke každému počítači jednoduše připojit přes USB rozhraní. Patří k ní však ještě brýlové obruby s namontovanou miniaturní kamerou.

Ta sleduje, kam se dívá oko uživatele, a podle toho posouvá na obrazovce kurzorem. Krátké přivření očí pak funguje jako kliknutí myší, delší semknutí očních víček znamená, že se ve sledovaném programu otevře menu.

Když si uživatel přímo na počítačové obrazovce otevře klávesnici, může psát, protože na ní pomalu odklikává (či vlastně odmrkává) písmenka.

Nemohla jsem toho nechat

Hlavní autorkou zařízení je Marcela Fejtová, která na jeho vývoji začala pracovat jako studentka. Dnes jej vyvíjí jako vědecko-výzkumná pracovnice na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Výborných studentských nápadů, které vyhrávají ceny, se na vysokých i středních školách každý rok vynoří desítky. Ale pak zapadnou, protože studenti se začnou věnovat jiným věcem.

Marcela Fejtová vytrvala. "Zjistila jsem, že něco vyvinout je jenom deset procent práce. Ale připravit to do výroby, upravit, aby se dala získat různá povolení a certifikace, to představuje námahy mnohem víc, a hrozně ubíjející," vypráví. "Ale nakonec jsem vytrvala. Nemohla jsem toho nechat, když jsem viděla, jak se na tohle zařízení těší děti a studenti z Jedličkova ústavu, protože jim to umožňuje využívat internet."

Kamera sleduje pohyb zřítelnice, software pak reaguje na změnu směru pohledu.
Kamera sleduje pohyb zřítelnice, software pak reaguje na změnu směru pohledu. | Foto: FEL ČVUT

Zájem ze Skandinávie

Licenci od ČVUT získala česká firma Medicton a zařízení připravila do výroby.

"Zatím ještě jednáme se zdravotními pojišťovnami, jestli na ně zájemcům nějak přispějí," říká její zástupce Vratislav Fabián.

Od příštího roku by zařízení chtěli prodávat i do zahraničí, zatím mají certifikaci pro Evropskou unii. "Zdá se, že hodně zájemců budeme mít ze skandinávských zemí, kde se péči o handicapované hodně věnují," dodává Vratislav Fabián.

V budoucnu chtějí vývojáři systém použít třeba i pro dorozumívání zdravotníků s pacienty po náročných operacích, kteří nemohou mluvit ani se hýbat, ale mohli by údaje o tom, jak se cítí, tímto způsobem sdělovat očima na obrazovce. Anebo si třeba na ovládacím panelu očima vybírat povely pro změny polohy postele.

Více o vývoji systému čtěte:
Počítač mohou řídit jen oči, dokázali mladí výzkumníci

Další podrobnosti najdete
na stránkách výrobce zde.

 

Právě se děje

Další zprávy