Nová zbraň zneškodní člověka pouhým světlem

Jan Červenka
23. 5. 2008 14:30
Přístroj podobný stroboskopu z diskotéky působí závratě

USA - Americká armáda a bezpečnostní složky vyvíjejí světelný paralyzér. Zbraň o něco silnější než výkonný stroboskop u oběti vyvolá silnou nevolnost, zmatenost nebo ji zcela znehybní. Informoval o tom časopis New Scientist.

Gumové projektily nebo tasery, způsobující elektrický šok, mohou oběť nezáměrně zabít. Právě tasery loni v USA a Kanadě nezáměrně usmrtily dva lidi. Nebude mít podobné účinky i nová zbraň?

Společnost Intelligent Optical Systems vyvinula zařízení s názvem Incapacitator. To se značně podobá robustnější baterce, avšak místo žárovky je vybaveno speciálním systémem diod, které vytvoří velmi silný paprsek světla. Diody jsou navíc různě barevné a rozsvěcejí se v předem naprogramovaných sekvencích.

Podle Boba Liebermana, prezidenta společnosti, zařízení minimálně u dvou ze tří testovaných osob vyvolalo závratě, nevolnost a ztrátu orientace.

"Jeden z programů Incapacitatoru, tedy určitá kombinace frekvence a vlnových délek, funguje prakticky na každého," říká Lieberman. Vývoj Incapacitatoru financuje americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které s jeho zavedením počítá do roku 2010. Výzkum zatím stál osm set tisíc dolarů.

Boj na dálku i na blízko

Americká armáda jde však ještě dál. Její verze zbraně má být připojitelná k bezpilotnímu letadlu a účinná na stometrové vzdálenosti. Kontrakt na šest set tisíc dolarů získala v tomto případě pensylvánská firma Peak Beam Systems. Ta upravuje speciální xenonovou lampu o svítivosti 15 milionů kandel, což je zhruba stokrát víc než běžný reflektor osobního auta.

Pokud se k tomuto reflektoru přidá stroboskop a upraví se frekvence a amplituda vyzařovaného světla, zařízení podle serveru znehybní každého, koho zasáhne. Testy ukázaly, že funguje na vzdálenosti delší než půl kilometru.

Firma Nanohmics z Austinu vyvíjí naopak zařízení pro útok zblízka. Jejich světelný granát není větší než plechovka od Coca-coly  a jeho diody vyvíjejí světlo o vlnové délce 520 nanometrů, což je prakticky vrchol lidské citlivosti.

Začalo to vrtulníkem

Programovatelná soustava diod - jádro nové zbraně.
Programovatelná soustava diod - jádro nové zbraně. | Foto: Intelligent Optical Systems

Na to, že záblesky světla o určitých frekvencích mají na lidský organismus tyto účinky, se přišlo v padesátých letech, když si piloti vrtulníků začali stěžovat, na nevolnost a zmatenost. Příčinou bylo sluneční světlo "dávkované" vířícím rotorem.

Následovaly pokusy, jichž se zúčastnilo 306 dobrovolníků, kteří byli vystaveni blikajícímu světlu v rozmezí dvou až třiceti hertzů. Zhruba čtvrtina cítila závratě a nevolnost, šestnáct z nich omdlelo nebo dostalo záchvat podobný epilepsii, ačkoliv jí nikdy předtím netrpěli.

Následně se zjistilo, že podobné účinky může mít i televize. V roce 1997 způsobil jeden z dílů seriálu Pokémon epileptický záchvat u sedmi set dětí. Animované obrazy měly v krizový moment frekvenci dvanáct hertzů. Stejně zareagovalo třicet diváků upoutávky na Olympijské hry v Londýně 2012. Další příčinou může být samotný paprsek, který tvoří televizní obraz, ten má frekvenci 50 hertzů.

Nic pro epileptiky a kardiaky

Někteří neurologové však zůstávají skeptičtí. John Hastings, prezident americké Asociace pro leteckou medicínu pochybuje o tom, že by blikající světlo mohlo mít nějaký zásadní účinek na mozek. Domnívá se, že na většinu populace bude mít pulzující světlo pramalý účinek, zásadně ohrozit by mohlo podle něj jen lidi s epilepsií.  Jisté nebezpečí by podle Leye Sandera, neurologa z londýnské univerzity, však mohla znamenat i pro kardiaky.

Incapacitator bude každopádně podroben sérii testů v Institutu pro nesmrtící obranné technologie při Pensylvánské univerzitě. Výsledky však budou patrně podléhat utajení, dokud nebude zbraň provozuschopná.

Čtěte také:

Přiletěl do Kanady. Policie ho zabila paralyzérem

Další oběť paralyzéru, tentokrát v USA z rukou policie

 

Právě se děje

Další zprávy