Odhalen přístroj, který bude hledat energii budoucnosti

Josef Tuček
1. 4. 2008 15:00
V Praze slavnostně představili tokamak Compass
Slavnostní odhalení tokamaku Compass D v Praze.
Slavnostní odhalení tokamaku Compass D v Praze. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bude to místo s nejvyšší teplotou v České republice: až padesát milionů stupňů Celsia. Takto horký vodík, či přesněji plazma, budou moci fyzikové využívat v experimentálním zařízení pro výzkum termojaderné fúze.

Přístroj typu tokamak, který by měl fyzikům pomoci otevřít cestu k nevyčerpatelnému zdroji energie, byl slavnostně odhalen v Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd v Praze - Kobylisích.

Tovární hala pro třímetrový válec

Zařízení pojmenované Compass D používali od začátku devadesátých let britští vědci v ústavu v Culhamu. Pak si však pořídili tokamak trochu jiného typu, zvaný MAST, a ukázalo se, že ústav nemá dostatek odborných sil, aby zvládl vést experimenty na obou.

Proto jej od britské vlády zdarma dostali čeští vědci.

Přístroj loni na podzim přivezli do Prahy a v úterý jej slavnostně odhalili.

Vlastní tokamak má tvar válce o průměru tři metry a výšce 3,5 metru a váží přes dvacet tun. Potřebuje však další obslužná zařízení, takže pro něj fyzikové nechali postavit budovu o velikosti tovární haly. Celkové náklady se pohybují kolem 400 milionů korun.

Úterní oslava symbolizovala, že hala je dostavěna a tokamak v ní pevně umístěn. Nyní jej fyzikové připraví pro experimenty, které by měly začít do konce roku.

Naděje z vodíku

Válec, v němž se snad zrodí energetická budoucnost.
Válec, v němž se snad zrodí energetická budoucnost. | Foto: Ludvík Hradilek

Reakce, která v něm bude probíhat, se jmenuje jaderná fúze. Při ní se za vysoké teploty slučují jádra těžkého vodíku (deuteria a tritia) na helium a vzniká energie.

Na rozdíl od štěpné reakce v reaktorech současných jaderných elektráren po sobě fúzní reakce v tokamaku nezanechává vysoce radioaktivní vyhořelé palivo. Také vodíku je ve světě dost.

"Jaderná fúze je proto jedním z nejnadějnějších způsobů, jak budeme moci získávat energii v budoucnosti," řekl na slavnosti předseda Akademie věd Václav Pačes.

Compass má ukázat cestu

Zatím ji však fyzikové nikde na světě nedokážou využít ke komerční výrobě energie.

Compass D by měl pomoci se k tomuto cíli přiblížit. Je totiž zmenšenou verzí Mezinárodního termojaderného experimentální reaktoru zvaného ITER, který nyní mezinárodní společenství staví ve Francii.

V Praze se tedy budou moci modelovat v menším měřítku, a tedy pohotověji a levněji, i budoucí experimenty pro ITER. Od něj se už čeká, že ukáže, jak energii z vodíku získávat pro lidstvo.

Mezinárodní experimentální reaktor ITER, budovaný ve Francii, má prokázat, jestli je možné získávat na Zemi energii z vodíku stejně, jako se do děje ve Slunci.
Mezinárodní experimentální reaktor ITER, budovaný ve Francii, má prokázat, jestli je možné získávat na Zemi energii z vodíku stejně, jako se do děje ve Slunci. | Foto: ITER
Podrobněji o termojaderné fúzi čtěte:
Záchrana světa? Vana vody a fyzika
 

Právě se děje

Další zprávy