Baterie mobilu bude možné nabíjet chůzí

mha
15. 2. 2008 12:55
Američtí vědci oznámili nový objev v oblasti nanotechnologií
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Ondřej Besperát

Atlanta - Baterie vašeho mobilního telefonu nebo MP3 přehrávače se vám vybila v nejméně vhodný okamžik? Tyto problémy mohou být již brzy minulostí.

Tým vědců z Georgia Institute of Technology v Atlantě vedený Zhong Lin Wangem vyvinul nanotechnologii, která umožní výrobu tkanin produkujících elektrickou energii. Informoval o tom americký server nature.com.

Wanga k bádání na tomto poli přivedla nespokojenost se současným stavem vývoje nanotechnologií. Ačkoliv se různé přístroje úspěšně miniaturizují, k jejich pohonu je stále potřeba energie z klasických baterií. Proto se Wang se svým týmem rozhodl vyvinout i odpovídající miniaturizovaný zdroj energie.

Základem nové technologie jsou mikroskopická vlákna složená převážně z kevlaru, zlata, oxidu ziničitého a jiných materiálů. Ta při ohýbání a vzájemném tření produkují díky piezoelektrickému efektu elektrickou energii. Z tkaniny vyrobené za použití těchto vláken by poté bylo možné vyrobit oděvy, které by dokázaly pohánět drobné elektrospotřebiče pouze pohybem vyvolaným chůzí.

Takovéto obleky by se mohly uplatnit zejména v armádě, kde by spolehlivě zajistily energii pro radiostanice a podobná zařízení. Možnosti využití jsou však mnohem širší. Pomocí energie získané pouze z tlukotu srdce by vlákna umístěná v bioimplantátech mohla pohánět kardiostimulátory.

K tématu: Ultračerň z USA - ještě černější, než vědci doufali

Výroba těchto vláken není náročná, na rozdíl od některých jiných je lze jednoduše vytvořit  v laboratoři za teploty 80 stupňů. I když dvě vlákna dokáží vzájemným třením vytvořit jen velmi malé množství elektrické energie (asi 5 pikoampérů), pramen ze šesti vláken už má padesítkrát větší kapacitu.

Přesto není jejich výkon dostatečný. Čtvereční metr upravené tkaniny by vyprodukoval přibližně 20 až 80 miliwattů energie, ale k pohonu mobilního telefonu je zapotřebí výrazně víc.

Wang se proto technologii, o kterou již projevily zájem mnohé soukromé společnosti, pokouší stále vylepšovat. Stále také není jasné, jak spolehlivě se budou chovat vlákna vetkaná do oblečení a jaký druh pohybu bude pro výrobu energie optimální.

I přes tyto problémy Wang očekává, že do tří let bude možné jeho technologii uvést do praxe. Otázkou zůstává, jak si s novými perspektivami ve výrobě oděvů poradí módní návrháři.

Dále čtěte: Nanopavouk přede unikátní textilie

 

Právě se děje

Další zprávy