Ultračerň z USA - ještě černější, než vědci doufali

bh
18. 1. 2008 10:36
Les z nanotrubiček pohltí 99,95% světla

Houston - Černější než černá. Tak by se dal popsat kus látky, který vyrobil tým Riceovy univerzity v Texasu pod vedením profesora Pulickela Ajayana.

Ultračerný materiál vyrobený z nanotrubiček pohlcuje 99,95 procenta světla a je tak čtyřikrát černější než dosud známé látky a například stokrát tmavší než černý lak používaný v automobilovém průmyslu.

Použití nanotechnologií je přitom revoluční - dosud nejtemnější čerň totiž vyrobili Britové klasickou chemickou cestou nanášením směsi niklu a fosforu na speciálně perforovaný podklad.

Les nanotrubiček

Ajayanův tým nyní zhotovil materiál podobající se lesu nanotrubiček, jejichž stěnu tvoří jediný atom uhlíku.

"Když jsme změřili, jak temný náš materiál skutečně je, bylo to mnohem dramatičtější, než jsme čekali," citoval původem indického fyzika deník Houston Chronicle.

Takto se spřádají nanovlákna ve stroji české výroby.
Takto se spřádají nanovlákna ve stroji české výroby. | Foto: Elmarco

Ajayanova čerň byla dosud testována jen ve spektru viditelného světla. Pokud by se potvrdilo, že stejné vlastnosti má materiál také v infračerveném a ultrafialovém záření, měl by objev velké využití ve vojenských technologiích.

Čtěte více o využití nanotechnologie

Nanokoberec pohlcující záření by totiž mohl "zneviditelnit" celou řadu strategicky důležitých přístrojů či objektů.

Nejjemnější kartáček

Ajayan patří mezi průkopníky nanotechnologie. Společně se svým týmem z univerzity z Havaje to dotáhl až do Guinessovy knihy rekordů.

Dokázali totiž vyrobit nejmenší kartáček na světě, jehož vlákna byla tisíckrát jemnější než lidský vlas.

 

Právě se děje

Další zprávy