Konec je tu. Poslední sportovní rekord padne roku 2060

gaz
29. 12. 2007 15:11
Studie: blíží se limit fyzických možností
Plavání - ilustrační foto.
Plavání - ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - S novými rekordy ve sportovních odvětvích se budeme setkávat pouze do roku 2060. Vyplývá to ze studie francouzského institutu Irmes, o které informoval deník Libération.

Vědci zkoumali 3260 světové rekordů od roku 1896 v pěti sportovních disciplínách: atletice, cyklistice, plavání, rychlobruslení a vzpírání.

Na základě sebraných dat vytvořil Geoffroy Berthelot statistický model, který sleduje vývoj množství sportovních rekordů od konce předminulého století až do dneška.

Počty rekordů klesají

Zatímco roku 1896, kdy se konaly první novodobé olympijské hry, využívali sportovci 75 procent svých fyzických sil, dnes je to podle francouzských vědců 99 procent.

"Můžeme pozorovat fáze, které jsou na rekordy bohaté: počátek století, dvacátá léta, padesátá a šedesátá léta a dvě fáze zvolnění v průběhu obou světových válek," říká Berthelot.

Od sedmdesátých let minulého století však vidíme "nevyhnutelný pokles počtu překonaných rekordů".

Podle Berthelota je tento pokles tím výraznější, že v sedmdesátých letech dochází jednak k mohutnému rozkvětu tréninkových metod a zkvalitnění sportovního vybavení, jednak k rozvoji sportovního dopingu.

Stovku za devět sekund? Asi ne...

Některé rekordy - jako ten Florence Griffith-Joynerové v ženské stovce z roku 1988 (10,49 sekund) - nebudou dle francouzských vědců nikdy zdolány. Zbytek bude překonán do roku 2060.

Finiš jednoou z rozběhů na 200 metrů: zleva Vojtěch Šulc (Česko), Anastasios Gousis (Řecko) a Marc Schneeberger (Švýcarsko).
Finiš jednoou z rozběhů na 200 metrů: zleva Vojtěch Šulc (Česko), Anastasios Gousis (Řecko) a Marc Schneeberger (Švýcarsko). | Foto: Reuters

Přibližně v této době podle Irmes dosáhnou sportovci limitu svých možností, přes který jim s největší pravděpodobností nepomůže ani dopování.

"Je nepravděpodobné, že by člověk se svýma dvěma nohama jednoho dne běhal sto metrů za devět sekund," tvrdí ředitel Irmes Jean-Francois Toussaint.

Milovníci sportu však nemusí zoufat.

Toussaint se domnívá, že s tím, jak půjde počet nových rekordů dolů, budou diváci klást větší důraz na kvalitu sportovních utkání a způsob, jakým bude výkon vytvořen.

Čtěte také:
Gebrselassie opět září, v Berlíně zaběhl světový rekord
Powell je králem stovky, překonal světový rekord

 

Právě se děje

Další zprávy