Amálka počítá vesmír. Jednou sestaví Zemi

rg
28. 11. 2007 15:30
Superpočítač zvládne čtyři miliardy operací za sekundu
Michal Kvasnička vede vývoj Amálky
Michal Kvasnička vede vývoj Amálky | Foto: Jakub Pech

Praha - Český superpočítač Amálka, který využívají pro své projekty nejšpičkovější výzkumné instituce světa, "dorostl" do své páté generace. Jeho tvůrci to ohlásili spolu s příští ambicí: Chtějí sestavit kompletní model planety Země.

Nová Amálka nyní disponuje výpočetním výkonem 4,07 TFlop, což znamená, že zvládne zpracovat 4,07 bilionu operací za vteřinu. V tomto ohledu je téměř dvakrát rychlejší než v předchozí generaci.

Společnost Sprinx Systems kvůli tomu stroj osadila dalšími padesáti čtyřmi procesory. Celkem jich má v současnosti 326.

Amálka počítá vesmír

Superpočítač využívá pro své projekty vědecký tým Pavla Trávníčka při Akademii věd ČR. Vysoký výkon jim umožňuje provádět náročné výpočty, numerické experimenty a složité vizualizace vztahující se k výzkumu meziplanetárního prostoru. O výsledky na světové úrovni stojí Evropská kosmická agentura (ESA) i americká NASA.

Amálka osobně
Amálka osobně | Foto: Sprinx Systems

Trávníčkův tým se například podílí na zpracovávání dat ze sondy Messenger, která zkoumá planetu Merkur. Úřadu NASA se zamlouval trojrozměrný kinetický model magnetosféry, jenž spočítala právě Amálka. Tým českých vědců se rovněž podílí na programu, jehož cílem je návrat člověka na Měsíc.

Dalším velkým projektem je vývoj systému pro sondu Solar Orbiter. Protože se jedná o výzkum v hlubokém vesmíru, kde už nelze se vzdálenými přístroji komunikovat v reálném čase, je třeba vybavit Solar Orbiter autonomně se rozhodující jednotkou, která bude schopna předpovědět výjimečnou sluneční aktivitu a tomu přizpůsobit frekvenci sběru dat.

O Amálce dříve: Amálka navrhne základny na Měsíci

Země na dlani

Budoucím cílem pro vědce i počítačovou firmu je vytvoření kompletního modelu Země.

Michal Kvasnička ze Sprinx Systems uvádí, že tento záměr bude reálný v řádu let, protože operační paměť Amálky se bude muset zvednout na 12 terabytů. Počet procesorů by měl dosáhnout dvou tisíc. Momentálně je paměť RAM u tohoto českého superpočítače 280 gigabytů.

Pavel Trávníček úkoluje Amálku
Pavel Trávníček úkoluje Amálku | Foto: Jakub Pech

Jak vývoj takzvaných superpočítačů postupuje lze ukázat na slavné animaci Particle Dreams od Karla Simse. V roce 1988 jí tehdy nejvýkonnější počítač CM-2 zpracovával dva měsíce. Za použití stejných algoritmů by takový výpočet měla Amálka hotový asi za 3,6 hodiny. Kdyby využila nové postupy, trvalo by jí to pouhou minutu.

 

Právě se děje

Další zprávy