Česká studentka získala bronz v evropské soutěži

18. 9. 2007 14:55
Eva Černohorská zaujala znalostí teoretické matematiky
Předávání cen před obrovským akváriem.
Předávání cen před obrovským akváriem. | Foto: Josef Tuček

Valencie /Od našeho zpravodaje/ - Za sklem akvária v podzemní posluchárně Oceánografického muzea ve španělské Valencii plavaly mořské ryby, včetně malých korálových žraloků. A před nimi přebírali ceny nejúspěšnější studenti, vítězové Soutěže mladých vědců pořádané Evropskou unií.

Mezi projekty, které nejvíce zaujaly porotce, se v náročné konkurenci studentských prací ze 36 zemí Evropy i dalších částí světa probojovala Eva Černohorská. Získala třetí místo.

Dláždění jako teoretická matematika

Eva jako studentka karlovarského gymnázia vymyslela originální geometrický algoritmus, který pozná, zda je možné útvar určitého tvaru pokrýt trojúhelníkovými nebo šestiúhelníkovými dlaždicemi.

Eva Černohorská vysvětluje, o čem je její geometrický algoritmus.
Eva Černohorská vysvětluje, o čem je její geometrický algoritmus. | Foto: Josef Tuček

Porota její práci ocenila jako dobrou ukázku zvládnutí teoretické matematiky. Ostatně Eva Černohorská dnes už studuje na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

"Baví mě přemýšlet, radši bych teď byla někde zavřená, než šla na tiskovou konferenci, kam mě zvou organizátoři," přiznala po předání ceny a v nastalém zmatku se vytratila.

Online rozhovor Evy Černohorské se čtenáři Aktuálně.cz najdete zde.

Českou republiku dále zastupoval Milan Trojánek, jenž na pardubickém gymnáziu prozkoumal a popsal některé vlastnosti 200 kmenů baktérií enterokoků, a dvojice spolužáků z gymnázia v Kloboukách u Brna Tomáš Nevídal a Josef Valihrach, kteří sestavili novou, lepší spojku pro motocykly Ducati.

Vědecké muzeum ve Valencii, v němž soutěž probíhá.
Vědecké muzeum ve Valencii, v němž soutěž probíhá. | Foto: Josef Tuček
Podrobnější informace o českých soutěžních projektech najdete ZDE.
Foto: Aktuálně.cz
Dojmy účastníků najdete v blogu docenta Petra Klána, který je doprovází, ZDE.

Rostlina si přivolá pomoc

Další oceněné práce letošního ročníku soutěže pocházely ze širokého spektra oborů. Například maďarský student Márton Spohn popisoval reakci, při níž rostliny, například máta, napadené škůdci dokážou chemickou signalizací přivolat přirozené nepřátele škůdců, a tak se zachránit.

Abdusalam Abukabar z Irska zase vymyslel nový postup, jak se probourat k zabezpečeným údajům v počítačových databázích. "Nejsem žádný hacker," vysvětloval. "Takhle se dá poznat, jak můžeme útoku příště zabránit."

Dojení podle softwaru

Někteří vítězové soutěže v minulých letech svůj nápad dále dopracovali a uvedli do praxe.

Například Karsten Weiss z Německa získal v roce 1997 ocenění za přístroj, který umožňuje efektivní a přitom pro krávu příjemnější dojení než dokážou současná zařízení v kravínech. Využil při tom senzory měřící tvar vemene a počítačový software, který dojení řídí.

Dnes má Karsten své zařízení patentováno po celé Evropě a licenci na ně nedávno prodal průmyslu.

Jiný účastník evropské soutěže z roku 1998, Maďar Gábor Bernath, založil společnost, která nyní vyrábí třírozměrný multifunkční skener založený na principu jeho soutěžní studentské práce.

Online rozhovor  s Evou Černohorskou najdete ZDE. 
 

Právě se děje

Další zprávy