Objevena dosud největší planeta obíhající kolem hvězdy

čtk
7. 8. 2007 20:29
Je o 70 procent rozsáhlejší než Jupiter
Foto: Reuters

Londýn  - Mezinárodní tým vědců objevil zatím největší planetu, která obíhá kolem hvězdy. Exoplaneta TrES-4, jak zní její název, je o 70 procent rozsáhlejší než Jupiter, největší planeta sluneční soustavy, nicméně má velmi nízkou hustotu, píše dnes britský server BBC.

"Je to největší známá exoplaneta," zhodnotil objev jeden ze členů mezinárodní výzkumné skupiny Transatlantický výzkum (TrES). Jako exoplanety jsou označovány planety, které se nacházejí mimo sluneční soustavu.

TrES-4 leží v souhvězdí Herkula a obíhá kolem hvězdy s označením GSC02620-00648 vzdálené 1435 světelných let od Země. Kvůli relativně malé vzdálenosti od své mateřské hvězdy, která činí "pouhých" sedm milionů kilometrů, je tato exoplaneta velmi horká, její teplota přesahuje 1300 stupňů Celsia.

TrES-4 má hustotu přibližně 0,2 gramu na centimetr krychlový, takže by se teoreticky udržela na vodní hladině. Svoji mateřskou hvězdu oběhne za 3,55 dne, to znamená, že rok na ní je kratší než týden na Zemi.

Jde o planetu tranzitující, která v určité fázi na své oběžné dráze stojí přesně mezi mateřskou hvězdou a Zemí, takže dočasně zacloní část záření hvězdy. Právě z poklesu intenzity svitu, který v tomto případě činí asi jedno procento, se vědcům podařilo existenci TrES-4 vyvodit.

Vědci z týmu TrES používají síť tří deseticentimetrových teleskopů, které jsou umístěny v Arizoně a Kalifornii ve Spojených státech a na španělských Kanárských ostrovech.

Rodící se hvězda v pramlhovině, astronomický snímek měsíce července.
Rodící se hvězda v pramlhovině, astronomický snímek měsíce července. | Foto: Martin Myslivec
Podívejte se také na nejkrásnější snímky vesmíru pořízené českými astronomy
 

Právě se děje

Další zprávy