Jak získat dost energie z vody? Přijďte se podívat

jet
11. 6. 2007 16:48
Tip na výstavu pro fyziky, nefyziky i školní exkurze
Od 11. do 23. června máte možnost se o jaderné fúzi dozvědět víc díky názorným exponátům i populárním přednáškám odborníků. Není to tip třeba pro školní výlet? Pro více informací kliknětě přímo na obrázek.
Od 11. do 23. června máte možnost se o jaderné fúzi dozvědět víc díky názorným exponátům i populárním přednáškám odborníků. Není to tip třeba pro školní výlet? Pro více informací kliknětě přímo na obrázek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zajímá vás, jak by mělo vypadat zařízení, od něhož se čeká, že jednou bude vyrábět pouze z vody dostatek energie pro celé lidstvo?

Pak máte až do soboty 23. června možnost navštívit putovní evropskou výstavu o jaderné fúzi, nazvanou Fusion Expo. Najdete ji v budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, v Břehové ulici v Praze 1 a otevřena je bezplatně každý den od 9 do 18 hodin.

Výstava je určena zejména laickým zájemcům, a teď v červnu vlastně představuje i tip na exkurzi pro školní třídy.

Doplňují ji populárněji laděné přednášky špičkových odborníků.

Podrobnosti o expozici i o doprovodných přednáškách najdete ZDE.

Na výstavě máte možnost dozvědět se více o jaderné fúzi, tedy o způsobu získávání energie slučováním jader vodíku. Fyzikové na poznání fúzní reakce usilovně pracují s doufají, že elektrárny založené na tomto principu by mohly být v běžném provozu v druhé polovině tohoto století.

 

Mezinárodní experimentální reaktor ITER, budovaný ve Francii, má prokázat, jestli je možné získávat na Zemi energii z vodíku stejně, jako se do děje ve Slunci.
Mezinárodní experimentální reaktor ITER, budovaný ve Francii, má prokázat, jestli je možné získávat na Zemi energii z vodíku stejně, jako se do děje ve Slunci. | Foto: ITER
Podrobněji o termojaderné fúzi čtěte: Záchrana světa? Vana vody a fyzika
Plácek v severní části Prahy v květnu 2007. Tady v příštích měsících vyroste hala pro zařízení Compass, které má pomoci změnit svět. Strom vlevo stavitelé zachovají, a proto budovu posunou trochu více vpravo oproti původnímu plánu.
Plácek v severní části Prahy v květnu 2007. Tady v příštích měsících vyroste hala pro zařízení Compass, které má pomoci změnit svět. Strom vlevo stavitelé zachovají, a proto budovu posunou trochu více vpravo oproti původnímu plánu. | Foto: Milan Řípa, Ústav fyziky plazmatu Akademie věd
Na výzkumu jaderné fúze se podílejí i čeští vědci. Čtěte: Hledá se energie zítřka. Buďte u toho
 
 

Právě se děje

Další zprávy