Nejznámější vědci? Einstein a Grygar

jet
25. 5. 2007 12:00
Zájem českých médií o přírodní vědy soustavně upadá

Olomouc - Když česká média zmiňovala v minulých třech letech některého vědce, byl to nejčastěji Albert Einstein. Druhým nejvíce jmenovaným se stal astrofyzik Jiří Grygar.

Ukázal to průzkum připravený Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci v rámci projektu MedVěd, který se zaměřuje na popularizaci přírodních a exaktních věd mezi školáky i veřejností.

Einsteinovo prvenství je ovlivněno tím, že rok 2005 byl vyhlášen Světovým rokem fyziky, protože právě o sto let dříve publikoval geniální fyzik svou převratnou speciální teorii relativity. Podle Dana Topinky, jednoho z autorů průzkumu, to je hlavní důvod, proč česká média často uváděla fyzikovo jméno.

Pozice Jiřího Grygara je pak dána zřejmě tím, že je známým a novináři vyhledávaným popularizátorem vědy, který umí i složité jevy vysvětlit zcela srozumitelně.

Upadající zájem o vědu

Do výzkumu zařadili členové týmu MedVěd celkem dvacet titulů, mezi něž patřily celostátní i regionální deníky, celostátní televize a celoplošné i regionální rozhlasové stanice. Za tři roky o vědě publikovaly či vysílaly celkem 2756 příspěvků.

Čísla jasně ukázala, že zájem médií o přírodní vědy stabilně klesá. Nejvíce příspěvků, 1206, se objevilo v roce 2004. O rok později to bylo 887 a v roce 2006 jen 663 příspěvků.

Články a pořady o vědě se soustředily do specializovaných příloh deníků a cíleně orientovaných televizních a rozhlasových programů, ale vytrácely se z všeobecného zpravodajství.

Problémy zůstaly v pozadí

Média pak celkově vědu líčila jako přínosnou a vytvářela její pozitivní obraz (v téměř 60 procentech otištěných článků a vysílaných pořadů), anebo používala nehodnotící zmínky (ve více než třetině hodnocených příspěvků).

Pouze ve čtyřech procentech příspěvků si novináři všímali nějakých problémů. "Jednalo se například o nedostatečné financování vědy, odliv mozků do zahraničí, podvody a plagiátorství vědců, skandály při předávání cen či malý zájem žáků o přírodovědné obory," vysvětluje koordinátor projektu MedVěd Pavel Vysloužil.

Rozdělení zájmu médií podle vědní oblasti.
Rozdělení zájmu médií podle vědní oblasti. | Foto: Projekt MedVěd

Nejčastěji se média zajímala o nový vědecký výzkum a objevy, a dále pak o akce týkajících se dění v přírodních vědách, jako jsou různé soutěže, výstavy, jarmarky vědy, předávání ocenění, programy ve hvězdárnách a dalších vědeckých institucích.

Z přírodovědných oborů získala největší pozornost chemie, následovaná astronomií, fyzikou, biologií a matematikou. Nejčastěji zmiňovanými vědeckými pracovišti byly ústavy Akademie věd.

 

Ocenění mladí vědci: muž, muž, ... a konečně i žena!
Ocenění mladí vědci: muž, muž, ... a konečně i žena! | Foto: Josef Tuček
Článek o tom, proč je mezi úspěšnými mladými vědci málo žen, a další texty z rubriky věda najdete ZDE.
 

Právě se děje

Další zprávy