Notebook za dva tisíce korun? Pracuje se na něm

Josef Tuček
5. 5. 2007 0:00
Počítač pro děti razí cestu k dostupné technice všem
Současná představa, jak by měl notebook pro chudé děti vypadat.
Současná představa, jak by měl notebook pro chudé děti vypadat. | Foto: OLPC

Cambridge (USA) - Vypadá jako dětská hračka, ale technici na tomto přístroji vlastně zkoumají možnosti sestrojení zcela dostupných, tedy velmi levných počítačů. Výsledná cena jejich notebooku by měla dosáhnout sta amerických dolarů, tedy o něco víc než dva tisíce korun.

Projekt se jmenuje One Laptop Per Child (OLPC), což se dá přeložit jako Počítač pro všechny děti. Jedním z autorů nápadu je Nicholas Negroponte, profesor proslulého Massachusettského technologického institutu (MIT) v americké Cambridgi.

"Není to počítačový, ale vzdělávací projekt," zdůrazňuje Negroponte často. Ovšem spolehlivý, levný a přitom funkční přenosný počítač je při tom základem.

Na hranici 175 dolarů za počítač

Nápad, že odborníci sdružení v neziskové organizaci, podporované dary velkých koroparací, vytvoří počítač dostupný dětem v rozvojových zemích, byl ohlášen v lednu 2005.

Cíl byl hodně náročný: umožnit žákům z chudých oblastí světa podobný přístup ke vzdělání, jako mají děti v bohatých zemích. A to právě díky počítačům s přístupem na internet.

Kambodžská škola, kde se počítače zkoušejí v praxi.
Kambodžská škola, kde se počítače zkoušejí v praxi. | Foto: Wikimedia Commons

Dětská zvídavost by vedla k tomu, aby se žáci naučili počítače rychle používat a nahradit jimi nedostatkové učebnice a další učební pomůcky.

Jak ve svém posledním čísle píše vědecký časopis Nature, nadace OLPC nyní připouští, že v nejbližší době není schopna nabídnout počítače za sto dolarů, ale za 175 dolarů (asi 3700 korun). Profesor Negroponte si je stále jist, že počítače, které má vyrábět tchajwanská firma Quanta, začnou rozvojovým zemím dodávat do konce roku 2007. Nebude to však deset milionů kusů, jak stanovovaly původní plány, ale jen tři miliony počítačů. I to je ovšem velice slušné.

Téměř nepatrná spotřeba

Nízká cena počítače zčásti spočívá v tom, že se zúčastnění technici snaží vymýšlet co nejlevnější technická řešení. Podle dostupných informací bude počítač například místo pevného disku používat flešovou paměť, a také operační systém Linux.

Přístroj má příkon pouze dva watty (asi dvacetinu spotřeby obvyklých notebooků) a dá se bezdrátově propojit do sítě s okolními notebooky.

Náklady na distribuci se nepočítají

Hlavní kouzlo nízkých nákladů však má spočívat v unifikované velkovýrobě počítačů, a také v tom, že je nadace bude poskytovat přímo vládám rozvojových zemí. Tím se náklady na distribuci (vedoucí ke zvýšení konečné ceny počítače) přesunou na někoho jiného.

Na druhou stranu ale současně hrozí, že ve státním systému rozdávání počítačů může spousta přístrojů "zůstat za nehty" těm, kdo je budou rozdávat.

Profesor Negroponte dříve uváděl, že minimální objednávka vlády musí být milion počítačů. Nyní na setkání s analytiky počítačového průmyslu v Cambridgi připustil, že minimální objednávka by mohla být 250 000 počítačů.

Ještě žádné zakázky

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva si prohlíží notebook určený pro děti.
Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva si prohlíží notebook určený pro děti. | Foto: Wikimedia Commons

Stále více se také ukazuje, že bude nutné trénovat učitele, aby mohli počítače co nejlépe využívat při výuce. A to také bude muset někdo zaplatit. Zřejmě vláda příslušné  rozvojové země. Bude-li chtít...

Žádná země ještě tyto počítače neobjednala. Nejblíže se podle Nature dostala Libye, která uzavřela předběžnou dohodu o budoucím nákupu 1,2 milionu notebooků. Výraznější zájem projevila také Rwanda a Uruguay.

Ostatní už taky zlevňují

I když odhlédneme od pomoci rozvojovým zemím, je zřejmé, že postupy profesora Negroponteho a jeho kolegů při sestavování levného přístroje pro chudé děti se mohou nakonec použít i při výrobě jiných počítačů. A další výrobci budou nuceni na novou situaci reagovat ve své produkci.

Společnost Intel už oznámila, že letos dodá do brazilských a mexických škol svou verzi levného přenosného počítače, zatím ovšem za 400 dolarů (něco před osm tisíc korun).

Softwarový Microsoft, konkurent zdarma dostupného Linuxu, sdělil, že pro jiné školní počítače nabídne balík svých programů za tři dolary (60 korun) pro jeden přístroj.

Nadace OLPC donedávna říkala, že její počítače budou určeny pouze pro školáky v rozvojovém světě. Nicholas Negroponte však minulý týden poprvé zmínil, že začali přemýšlet i o prodeji levných počítačů americkým dětem, prostřednictvím školních úřadů.

Přístup k levnému a přitom užitečnému notebooku pro všechny se tím možná zase přiblížil.

Galaxie M 81, vítězný snímek měsíce dubna.
Galaxie M 81, vítězný snímek měsíce dubna. | Foto: Pavel Cagaš, Kamil Hornoch
Nejhezčí snímek vesmíru  a další texty z rubriky věda najdete ZDE.
 

Právě se děje

Další zprávy