Čeští vědci mají unikátní objev: Minci z 11. st.

Pavel Baroch
16. 4. 2007 23:00
Podívejte se na historické poklady ve fotogalerii
Mince Oldřicha I. nalezená v Kostolanech
Mince Oldřicha I. nalezená v Kostolanech | Foto: Jan Gloc

Praha/Nitra - Stříbrná mince s latinským názvem Odalricus z počátku 11. století se na numismatických aukcích prodává za několik tisíc korun. Její poslední nález má však pro historiky hodnotu nevyčíslitelnou.

Je to vůbec poprvé, co se tento denár českého panovníka Oldřicha I. našel na východ od Čech - v zapadlé slovenské vísce Kostolany pod Tribečom u Nitry.

Tamní nevelký kostel svatého Juraja skrýval pro české a slovenské archeology i další historický poklad - nástěnné malby s církevními motivy, zhruba ze stejné doby jako denár.

"Takto zachovalý cyklus ve střední Evropě není. Je to naprostý unikát," řekla Aktuálně.cz Jana Maříková-Kubková, která se na společném výzkumu slovenského Památkového ústavu, českého Archeologického ústavu a dalších institucí a specializovaných firem podílela.

Tato umělecká historička je nejvíc spojována se znovuobjevením původní hrobky Karla IV. v chrámu svatého Víta na Pražském hradě.

Mince byla v ústech pochovaného

Kdo byl Odlřich I.

  • Syn knížete Boleslava II. Pobožného z rodu Přemyslovců.
  • Kdy se přesně narodil, není známo, nejspíš v druhé polovině 70. let      10. století.
  • V dubnu 1012 provedl státní převrat a stal se českým panovníkem.
  • Připojil k Čechám ztracenou Moravu a nikdy se nedostal do takové závisloti na cizích panovnících jako jeho předchůdci.
  • Zemřel v listopadu 1034, pohřben byl v kostele svatého Jiří na Pražském hradě.

Slovenští historici a archeologové zkoumali kostolanský kostel už v 60. letech minulého století, minci knížete Oldřicha I. však nenašli, přestože od ní byli jen kousek.

Při současném výzkumu byla objevena  v už jednou vykopané sondě v těsné blízkosti kostela. Mince byla v hrobě, v ústech pochované osoby, nejspíše muže. Denár měl totiž posloužit jako platidlo při cestě na onen svět - jako takzvaný obol.

"Je jediným prokazatelným českým obolem v Karpatské kotlině," řekl Aktuálně.cz Luboš Polanský z Národního muzea, který minci zkoumal.

Denár vystačil na měsíc života

Mince je vyrobena z velmi kvalitního stříbra a ve své době měla velkou cenu. Podle Polanského vystačil denár až na měsíc velmi slušného života. To je také nejpravděpodobnější důvod, proč je mince nastřižená: aby se dala přelomit a šlo s ní zaplatit dvakrát.

"Mince je velice dobře zachovaná, což znamená, že neprošla velkým oběhem," konstatoval Polanský.

Jak se denár Oldřicha I. dostal na Slovensko, není přesně známo. Mohl sem ho ale například přinést voják, což byl v té době nejběžnější způsob "dopravy" mincí.

Fresky jsou velmi poškozené

Zatímco mince z počátku 11. století přečkala staletí bez výrazného poškození, unikátní fresky na stěnách kostela jsou ve velmi špatném stavu. Malby jsou vybledlé, místy už zmizely z velké plochy.

"Kostel nadále plně slouží svému účelu, výkyvy teplot a vlhkosti, která je i v sušších obdobích vysoká, malbám neprospívají," konstatovala historička Jana Maříková-Kubková.

Historici zkoumají fresky nejmodernějšími metodami, podařilo se jim například rozpoznat scény ze Starého a Nového zákona nebo příchod Tří králů.

"Teď všechny naše poznatky analyzujeme," řekla Aktuálně.cz Maříková-Kubková, která by ráda na podzim uspořádala o unikátních objevech ve slovenském kostele putovní výstavu.

"Vše, co děláme, směřujeme k tomu, aby mohl být kostel rekonstruován," dodala Maříková-Kubková.

 

Právě se děje

Další zprávy