Vědec: Kolapsu vesmíru se nedožijeme

Red Dom
12. 3. 2007 12:33
Praha - Jak si stojí česká věda ve srovnání se světem? I o tom hovořil on-line fyzik z mezinárodního týmu, který právě získal nejvyšší uznání EU.
Profesor Ladislav Rob.
Profesor Ladislav Rob. | Foto: Ludvík Hradilek

Profesor Ladislav Rob z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se spolu se svými studenty zabývá propočty dat, které k nám z vesmíru přináší kosmické záření.

Teleskopy v Namibii.
Teleskopy v Namibii. | Foto: HESSS Project

Projekt, v němž spolupracují, se jmenuje HESS a práci vědců z osmi zemí v něm koordinuje Ústav Maxe Plancka pro jadernou fyziku v německém Heidelbergu.

Astronomové pomocí čtyř teleskopů, umístěných v Namibii, zachytávají kratičké záblesky, které vznikají, když do zemské atmosféry vstupují paprsky gama. Ty jsou složkou kosmického záření a vědci se z nich dozvídají, co se děje v kosmických dálavách, i o tom, jakou minulost za sebou vesmír má.

Celkový pohled na teleskop projektu HESS v Namibii.
Celkový pohled na teleskop projektu HESS v Namibii. | Foto: HESS Project

Minulou středu získala práce celé mezinárodní skupiny projektu HESS Descartovu cenu. Uděluje ji Evropská komise jako svoji nejvyšší cenu pro vědce. Je to vysoké uznání i pro české členy týmu.

René Descartes (1596-1650), francouzský, ale spíše evropský filozof, matematik a přírodovědec. Podle něj Evropská komise pojmenovala nejvyšší evropské ocenění pro vědce.
René Descartes (1596-1650), francouzský, ale spíše evropský filozof, matematik a přírodovědec. Podle něj Evropská komise pojmenovala nejvyšší evropské ocenění pro vědce. | Foto: Wikimedia Commons

Profesor Ladislav Rob odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz od dvanácti hodin. Svěřil se například s tím, že zatím nevěří na mimozemské civilizace, že je čtenářem sci-fi a také třeba, že se dnešní generace nedožijí kolapsu vesmíru

Další odpovědi čtěte ZDE:

Odpovězeno: 12. 03. | 12:05Autor: Podivín Jiří

Otázka: Mohla by Česká republika vyslat sama družici svím nosičem??

Profesor Ladislav Rob: Česká republika nemá žádné rakety, kterými by mohla družici do vesmíru vyslat.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:08Autor: Martin S.

Otázka: Dobry den pane profesore, zajimalo by mne kolik lidi tvori "posadku" teleskopu v Namibii (technicky+vedecky personal).Jsou v Namibii pritomni i lide z Cech nebo vyhodnocovani dat kteremu se venujete probiha cele u nas?

Profesor Ladislav Rob: Do Namibie se jezdí na směny, vždy tam jsou dva fyzikové, kteří ovládají teleskopy, na dobu jednoho měsíce. A další obvykle dva technici jsou místní, z univerzity ve Windhoeku.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:09Autor: E.Náplava

Otázka: V nedávné době jsme byli svědky exploze bolidu,které bylo pro mne velmi vzácným úkazem.Přesto jsem před tímto jevem nezaznamenal žádné oznámení,resp.upozornění v médiích.(např.na zatmění měsíce jsme byly dostatečně v mediích upozorněni)Proč.Jaké následky by mělo střetnutí/impakt toho bolidu se zemí.

Profesor Ladislav Rob: Tohle je otázka spíše pro astronoma. Bolid (zářící meteor) se nedá předem zjistit v našich astronomických dalekohledech.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:10Autor: Podivín Jiří

Otázka: Rád bych také věděl jestli u nás nebo ve světě se někdo věnuje výzkumu warpu ,prý je to skutečná možnost pohonu vesmírných plavidel (v budoucnu).

PS:Obdivuji celou vaši vědeckou obec.

Profesor Ladislav Rob: Na toto nedokážu nyní přesně odpovědět.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:11Autor: Faethor

Otázka: Dobrý den,
jak se díváte na zprávu z minulého týdne, že nás ohrožují asteroidy a že to dostane "na starosti" OSN.. Domníváte se, že je to ta správná volba? Děkuji a přeji Vám hodně úspěchů..

Profesor Ladislav Rob: Děkuju za přání úspěchů, ale toto je věc, která se týká spíše politiků a lidí, kteří mají na starosti bezpečnost.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:13Autor: Honza

Otázka: Dobrý den,
prý má být tento rok přelomový ve výzkumu nových částic a to díky novému urychlovači v CERNu.
Co říkáte na možný kolaps vesmíru? Případně nalezení gravitonu? Skryté hmoty nebo existenci vícero dimenzí.

dekuji

Profesor Ladislav Rob: Ano, tento rok se skutečně očekávají zajímavé výsledky po spuštění urychlovače LHC. Graviton se hledá v různých experimentech, ale zatím jsou neúspěšné. Vícero dimenzí: existuje řada spekulací, zatím neověřených. Kolapsu vesmíru se naše generace určitě nedožijí.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:16Autor: Budín

Otázka: Vážený pane profesore,
kolik členů celkem měl odměněný výzkumný tým, můžete uvést počty členů podle jednotlivých zemí.
Kolik byl celkový rozpočet a kolik peněz z toho připadalo na jednotlivé země, které se na projektu podílely.
Děkuji za odpověď
Budín

Profesor Ladislav Rob: Celkem se projektu HESS účastní kolem 90 fyziků, techniků a inženýrů. Rozpočet vám bohužel z hlavy neřeknu, největší finanční příspěvek přichází z Německa a pak z Francie. Pokud jde o českou účast, účastníme se nyní dva, já a můj doktorand Dalibor Nedbal. Naše republika platí pouze provozní náklady (za elektřinu, mzdy, úklid, servis, telefony, užití počítačové sítě).

Odpovězeno: 12. 03. | 12:17Autor: Karel Vidlák

Otázka: Descartesovu cenu máte. A co Nobelovu? Má podle vás nějaký český vědec třeba z vašeho oboru šanci?

Profesor Ladislav Rob: Těžko říct. Nejsem seznámen s veškerou vědeckou činností ve státě, nemůžu tedy vědět, jestli máme na něco naději.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:18Autor: Martin M

Otázka: Dobry den pane profesore, je vubec mozne dat na kometu sondu a tak poznat ruzne casti vesmiru?

Profesor Ladislav Rob: To je zase otázka spíše pro astronoma. Jednoduchá záležitost by to nebyla.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:18Autor: Havlík

Otázka: Když získá český sportovec zlatou medaili, hned mu gratuluje prezident - například v posledních dnech Sáblíková, Neumannová i další. Dostal jste z Hradu blahopřejný telegram k Vaší ceně?

Profesor Ladislav Rob: Ne.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:19Autor: jan

Otázka: od kdy očekáváte kolonizaci vesmíru ?

Profesor Ladislav Rob: Nevím, myslím si, že zatím máme dost práce tady na Zemi.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:20Autor: Dvorská Emílie

Otázka: Dostává česká věda podporu, jakou si zaslouží? Popište konkrétně, jak vám stát pomohl, abyste získal Descartesovu cenu.

Profesor Ladislav Rob: To záleží na oboru. Myslím, že v našem oboru je práce dobře zajištěna, v jiných možná méně. Descartova cena nemá se státem nic společného.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:21Autor: Roman Průcha

Otázka: Na čem pracujete nyní?

Profesor Ladislav Rob: Pokračujeme v práci na teleskopech, nabíráme další data a připravujeme ještě jeden, už pátý teleskop pro Namibii.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:22Autor: starojda

Otázka: Rad bych se Vas zeptal, zda ctete sci-fi literaturu, jejiz temata se jiste dotykaji Vasi prace.. Jaci jsou pripadne Vasi oblibeni autori?
Dekuji za odpoved

Profesor Ladislav Rob: Už jsem dlouho nic nečetl, ale takové ty klasické sci-fi knížky jsem četl skoro všechny.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:23Autor: dickie

Otázka: Dobrý den,
gratuluji Vám k úspěchu,
četla jsem v tisku, že Váš projekt sleduje Čerenkovovo záření. Znamená to, že částice které jsou jeho zdrojem, se pohybují v atmosféře rychleji než rychlost světla v atmosféře ?
Děkuji a přeju mnoho zdaru

Profesor Ladislav Rob: Čerenkovovo záření je záření, které vzniká při průchodu částic prostředím, jestliže rychlost těchto částic je větší než rychlost světla v tomto prostředí.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:24Autor: ZAJDAN

Otázka: Dobrý den...
Gratuluji Vám...
chtěl bych se zeptat do jaké hloubky se vědci zabívají vlivem radiovych vln na organismy..mam takovej pocit ze cim vic se spektrum zaplnuje tim vic organismy trpi..dekuji

Profesor Ladislav Rob: Pravděpodobně nějaký vliv to mít bude, ale je to otázka spíše pro lékaře.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:25Autor: Jirka

Otázka: Proč stojí teleskopy zrovna v Namíbii? Má to nějaký zvláštní důvod?

Profesor Ladislav Rob: Namibie je na jižní polokouli, a pouze z jižní polokoule je vidět do středu naší Galaxie. Další důvody: je tam málo mraků a neprší tam, což je výhodné pro náš experiment.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:26Autor: mistrpix

Otázka: Zdravím Vás a celou vědeckou obec. Chtěl bych se zeptat, pracujete li na výzkumu vlastností prostoru. Chěl bych vědět, znáte - li alespoň přibližně pod jakou hmotností a objemem tělesa se začne deformovat. Mnoho úspěchů .

Profesor Ladislav Rob: Otázka pro kosmologa, nedovedu to z paměti říct.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:27Autor: LaRosse

Otázka: Dobrý den,

jak moc vnímáte vliv politiky na výzkum, popř. zavádění nových technologií do praxe. Především z hlediska konzervativních, až paranoidních, stran v čele s hnutím zelených (nejen v CR.)

Profesor Ladislav Rob: POlitikové mají podle mě pouze nepřímý vliv na rozvoj vědy, tzn. že některé obory mohou financovat lépe a některé hůře.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:27Autor: Pita

Otázka: Věříte v mimozemský život?

Profesor Ladislav Rob: Zatím nevěřím.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:28Autor: Reted

Otázka: Dobrý den pane profesore,
zajímalo by (nejen) mě, zda nám vesmír nechystá v "blízké" době nějaké nepříjemné překvapení. např.: Objevují se zvěsti o různých aktivitách na slunci, které by pro planetu jak ji známe mohly znamenat nebezpečí.
Díky za odpověď

Profesor Ladislav Rob: Myslím, že Slunce se chová slušně a žádné nebezpečí z něj nám v současné době ani v blízké budoucnosti nehrozí.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:28Autor: Pita

Otázka: A věříte v posmrtný život?

Profesor Ladislav Rob: Ani moc ne.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:30Autor: Poulíček

Otázka: Jak daleko "vidí" vaše přístroje?

Profesor Ladislav Rob: Můžeme pozorovat i jevy, které se nacházejí až v blízkosti středu naší Galaxie. Kromě toho můžeme pozorovat i další galaxie.

Odpovězeno: 12. 03. | 12:30Autor: jan

Otázka: od kdy očekáváte kolonizaci vesmíru ?

Profesor Ladislav Rob: Na Zemi je nám docela dobře a práce tu máme dost.

 

Právě se děje

Další zprávy