Američané chystají první misi k Plutu

Red Zah
19. 12. 2005 15:21
Washington - Nejrychlejší vesmírná loď historie se vydá na objevnou cestu k nejvzdálenější planetě vesmírné soustavy, k Plutu.
Foto: Běhounková Martina

Pluto je jediná planeta, která dosud nebyla podrobně zkoumána člověkem vytvořeným zařízením. Ovšem pokud všechno půjde dobře, nově vytvořená vesmírná loď New Horizons by v jeho blízkosti měla strávit pět měsíců zkoumáním atmosféry, geologie povrchu a teplot.

"Je to vyvrcholení všech cest k planetám. Pluto je od Země vzdálené 6,4 miliardy kilometrů," řekl pro deník Washington Post Alan Stern z výzkumného střediska v Coloradu.

Projekt za 700 milionů dolarů

Projekt NASA, jehož náklady přesahují 700 milionů dolarů, je první výzkumnou výpravou zaměřenou na vesmírné těleso za úrovní Neptunu.

PŘEČTĚTE SI: Vědci: Život na Titanu je nepravděpodobný

Start lodi New Horizons je naplánován na období 29 dnů následujících po 17. lednu. Pokud se podaří odstartovat během prvních jedenácti dní, raketa dorazí k Plutu v létě 2015. Pozdější start způsobí i podstatná zpoždění příletu k planetě. Například, bude-li mise zahájena na svatého Valentýna, raketa dorazí k cíli teprve v roce 2020.

"Chceme studovat atmosféru Pluta, ale planeta se oddaluje od slunce," uvedl pro Washington Post David Kusnierkiewicz z Hopkinsovy univerzity. "V roce 2020 atmosféra Pluta zamrzne, proto se musíme dostat k planetě včas," dodal.

K Plutu rekordní rychlostí

Loď New Horizons bude cestovat na zádech rakety Atlas V-551 za pomoci pěti přídavných raketových motorů. Spolu dosáhnou  rychlosti mezi 45000 a 48000 kilometrů za hodinu a k Měsíci se dostanou za devět hodin. Pro srovnání astronauti z lodi Apollo potřebovali ke zdolání stejné vzdálenosti tři dny.

Během cesty k planetě Pluto nebude New Horizons kroužit okolo slunce jako jiné vesmírné lodi, ale zamíří přímo ke svému cíli. Pokud se podaří odstartovat před 3. únorem, raketa bude moci využít gravitační síly Jupiteru a dosáhne rychlosti až 75000 kilometrů za hodinu.

Uvidíme, o čem se nám ani nesnilo.

V době od dvanácti týdnů před příletem lodi k Plutu již bude možno pozorovat planetu s větší přesností, než jaké je v současné době schopen Hubbleův teleskop. Jak se bude New Horizons k planetě blížit, kvalita dat se bude zvyšovat. Komunikace mezi lodí a střediskem na Zemi bude přitom trvat 4 hodiny a 21 minut.

Foto: Aktuálně.cz

Více o NASA najdete ZDE

"Uvidíme věci, o kterých se nám ani nesnilo," řekl Marc Buie specialista z observatoře Lowell v Arizoně. "Za ta léta jsem využil všechny možnosti, jak se dozvědět více o Plutu, ale odtud ze Země nemáme šanci porozumět jeho geologické struktuře," dodal.

Pluto v současnosti stále zůstává záhadnou planetou, a to i 75 let po jeho objevení. Tento "ledový trpaslík" se skládá z vody, oxidu uhelnatého, ledů na bázi metanu a materiálů kamenného charakteru. Je žlutavé barvy a jasně svítí. Pluto je nejmenší planetou solárního systému s velikosti dvou třetin zemského Měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy